Реклама / Ads
1| 3314 |30.11.2022 НОВИНИ

Георги Гвоздейков: Няма драма с медицинските хеликоптери, политиците да не си играят с този проект

.
Източник: БГНЕС
Няма драма с медицинските хеликоптери. Не е добре да плашим обществото, че този проект няма да се случи. Забавянето, което е в момента, ще бъде наваксано, когато има сериозна оптимизация на екипите, седнем заедно, решим проблемите и продължим напред.
 

Това заяви по bTV Георги Гвоздейков - Изпълнителен директор на държавното дружество ХЕМС, което беше създадено през 2022 г. (б.р. система за въздушна медицинска помощ).

 

„Изключително е грозно да вземеш една информация, да я смачкаш до степен манипулация, пропаганда и да използваш за политически пиар. Бих искал да помоля политиците в България да не си играят с този проект, защото той е изключително важен за обществото и трябва да се случи“, добави той.

 

Гвоздейков заяви, че поръчката не е прекратена, а става въпрос за хипотези на Закона за обществените поръчки.

 

„Там стриктно трябва да бъде спазен закон. Това е обществен финансов ресурс, който трябва да бъде похарчен прозрачно. В конкретния случай за поръчката на Министерството на здравеопазването има подадена само една оферта от един доставчик, който е нарушил правилата за обществената поръчка“, каза директорът на ХЕМС.

 

Той допълни, че критериите са завишени, за да бъде защитен обществения интерес.

По-късно в разговора обаче Гвоздейков заяви, че поръчката все пак е прекратена, съгласно Закона за обществените поръчки и тя може да бъде започната отначало.

 
Той определи това, като „загуба на малко време“ и допълни, че хеликоптерът трябва да бъде доставен, заедно с медицинско оборудване.

 

„Трябва максимално бързо да се организира работна група, да се преразгледат проблемните опции в техническа спецификация, да се отсеят нещата, които финансово и ценово товарят офертата и да се стартират наново, говорим за рамките на месец“, каза Гвоздейков.

 

Той добави, че няма опасност да бъдат загубени средства по Плана за възстановяване, който финансира изцяло поръчката на покупката на петте нови хеликоптера.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2980 |30.11.2022 Поредна безсънна нощ в Бургас, няма и следа от двамата рибари . 3| 3348 |29.11.2022 Кристалина Георгиева погна Китай за ”нулевия ковид” . 2| 3064 |29.11.2022 Донев: Проверката на кодовете показа ясно, че няма проблем с машините за гласуване . 2| 2989 |29.11.2022 Днепър и Никопол под ракетна обсада, няма информация за жертви и ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads