Реклама / Ads
3| 3304 |13.04.2021 НОВИНИ

Георги Кадиев: Партиите да осъзнаят кое е важно - демонтирането на ГЕРБ от властта

.
Смятам, че поне 20% от гласовете за ГЕРБ са купен вот. Ако има някаква много належаща задача пред бъдещото правителство, това е да гарантира, че следващите избори, които очевидно няма да са много далеч, ще бъдат поне малко честни. Иска ми се партиите да си подредят приоритетите и да знаят кое е най-важното - демонтирането на ГЕРБ от властта. Бих призовал всички просто да стиснат зъби.
 

Това заяви в прадеването "Денят с Веселин Дремджиев" Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите.

 

Освен промяна в Изборния кодекс, с която да се гарантира честност и прозрачност на изборите, Кадиев посочи и още няколко важни задачи пред бъдещите парламент и правителство - реформа в съдебната система, смяна на главния прокурор и на ключови фигури в силовите агенции.

 

"Не може МВР да не хване почти нито един купувач на гласове сега. Спомням си при предишни избори имаше служебни правителства, при които МВР работеше много по-добре. Има нужда от смяна на много надзорни органи, които мачкат бизнеса в момента. Недай си боже да си бизнесмен в България… Всичко е политически назначено и всичко мачка неудобните за властта", посочи още Кадиев.

 

Той прогнозира скандали още в първия работен ден на новото Народно събрание, особено когато се заговори за назначаването председателите на НС и комисиите. Смята обаче, че и парламентът, и правителството ще просъществуват не повече от 12 месеца.

 

"Иска ми се да си подредят приоритетите и да знаят кое е най-важното - демонтирането на ГЕРБ от властта. Бих призовал всички просто да стискат зъби, докато успеят да съставят работещи парламент и правителство и да се демонтират ГЕРБ и ДПС. Ако могат. Ако не могат - отиваме на нови избори и каквото стане", коментира Кадиев.

 

По думите му партията на Слави Трифонов би могла безпроблемно да състави правителство, което ще получи подкрепа.

 

"Имат перфектният шанс да управляват все едно имат 120 депутати, защото с времето и останалите партии ще разберат кое е важното и дори да има скърцания и недоразбирания, ще ги оправят. Важното наистина е да освободим икономиката, администрацията от този натиск, който вече 12 г. се оказва върху тях и това вплитане на ГЕРБ в абсолютно всички структури на властта, включително в частния сектор. Това изисква компромиси между партиите. Оптимист съм", посочи Кадиев.

 

Той коментира и изразената преди няколко дни теза от страна на проф. Велислав Минеков, който заяви в ефира на bTV, че са нужни нови избори и всеки който настоява да се състави правителство при сегашните обстоятелства, проявява страх.

 

"Считам, че е точно обратното - няма никаква гаранция, че на следващите избори протестните партии ще спечелят повече. Това е черна котка в тъмна стая. Представете си, че влязат патриотите, партията на Васил Божков, русофили…", смята Кадиев.

 

Той отправи и критики към медиите, които също имат вина за сегашната ситуация.

"Ако имахме истински медии, нямаше да стигнем до тук, нямаше Бойко Борисов година и половина да не е в парламента и на всяка една среща с журналисти щяха да го питат защо не отива да се отчита. За мен освен на политиците, до голяма степен вината за състоянието, в което се намираме, е и на българските журналисти и тя трябва да си поеме същата отговорност. Четвъртата власт е също толкова важна, колкото първата, втората и третата".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3153 |13.04.2021 Георги Свиленски, БСП: България трябва да има правителство, което да досвали Борисов от власт . 18| 3580 |13.04.2021 Георг Георгиев отсече: Министър-председател трябва да е лидерът на ГЕРБ г-н Борисов . 60| 12392 |11.04.2021 На кого ни оставяш, бащице... Или какво ни каза тази сутрин Георги Марков . 4| 3068 |09.04.2021 Последно сбогом с Георги Коритаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads