Реклама / Ads
3| 3244 |21.10.2022 НОВИНИ

Георги Киряков: Дори да има консенсус за председател на НС, трудно ще има за кабинет

.
Георги Киряков
“Някои наричат това поведение “партизанско“, аз не бих го нарекъл така. Зад всичките тези действия има една проста истина и тя е, че в момента сме в много сложен преходен процес – не само смяна на поколенията, не само смяна на приоритетите, смяна на целите пред държавата, но има е едно общо желание за фундаментална промяна. Очевидно е, че последните 10-15 години на управление по някакъв начин не са одобрявани от обществото и то иска тази промяна.
 

Тези, които не искат да гласуват, също казват – искаме промяна, но не това е начинът. Проблемът в момента е, че голяма част от обществото пасува, излизат само най-активните. Все пак сме такъв тип представителна демокрация и представителите казват, че е невъзможно на този етап, да се създаде стабилно мнозинство“. Това каза политологът Георги Киряков.

 

“Този, който ще бъде избран като председател, ще модерира работата на това Народно събрание. А работата му ще бъде изключително трудна при тази неспособност на народните представители да излъчат някакво стабилно мнозинство. Който е да е председател на Народното събрание, ако трябва да се вземе решение по дадена точка, законопроект или по дадено решение, това ще е изключително трудно.

 

Срещу себе си ще има същите народни представители, които сега не успяват, неспособни са, да създадат елементарно единство.

 

От много време има упреци към българските политици, че не спазват обещанията, дадени преди изборите. В момента поне две от парламентарните групи спазват напълно обещанията си. Те обещаха, че няма по никакъв начин да влизат в каквато и да е колаборация с ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и т.н. Вижда се, че това спазено обещание води до точно този резултат“, посочва още той пред БНР.

 

 

Според него “дори да се постигне консенсус за фигурата на председател на НС, много трудно после може да се постигне консенсус за кабинет. Много трудно може да се постигне консенсус за гласуването на бюджета за следващата година, по темата за инспектората на ВСС, за плановете за възстановяване на парите от ЕС, които ще дойдат.

 

Понеже тези сили са казали – ние с ГЕРБ и ДПС няма да решаваме тези важни въпроси за България, такъв ще е резултата и след време, независимо дали ще бъде или няма да бъде избран председател на НС“.

 

Трябва да бъде завършено първото заседание, на което по конституция трябва да бъде избран председател и зам.-председател на НС, за да се отблокира работата на този парламент. Никъде няма разписана процедура, ако не може да се избере председател на парламента, какво се случва.

 

Вчера чух от конституционалисти това, че изборът на председател на НС не блокира възможността президентът да даде мандат на първата политическа сила, което е някаква форма на вакуум в конституционния механизъм в България. Имаме прецедент, Народното събрание трябва да се заеме и с това включително, трябва да се намери квалифицирано мнозинство, за да се промени конституцията. Този блокаж, който в момента е заради липсата на конституционни текстове, да бъде преодолян.

 

Правилата са динамични, няма един път завинаги установени правила на парламентаризма. Където имаме демокрация, правилата могат да бъдат променяни. Те зависят от мнозинствата и парламентаристите“, посочва още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3797 |18.10.2022 Георги Ганев: Положението с газа - и в България, и в Европа е напрегнато, но не според очакването на Кремъл . 10| 3591 |16.10.2022 Зеленски: Дори 100 хиляди загинали руснаци във войната няма да накарат Кремъл да се замисли . 5| 3850 |15.10.2022 Крум Зарков за Гешев: Дори и да имате един човек над закона, не може да има върховенство на закона . 8| 5319 |12.10.2022 Кадиров заплаши Зеленски: Предупредихме те, че Русия дори не е започнала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads