Реклама / Ads
5| 3462 |23.12.2021 НОВИНИ

Георги Киряков: Новото мнозинство демонстрира рефлекси от миналото

.
Георги Киряков Източник: стопкадър, bTV
Учудващото е, че ИТН опират до стари лица и стар начин на правене на политика. Важното е, че те трябва да си намерят механизма да проверяват вътре, в собствената си партия и в рамки на коалицията, хората, които предлагат и назначават. Това коментира пред БНР политологът Георги Киряков по повод скандала с назначенията на свързани с бившата „Държавна сигурност“ лица в екипа на министъра на външните работи Теодора Генчовска.
 

„Най-лошото е, че пак трябва се опира до едноличното решение на министър-председателя, което искахме да избегнем, защото вече сме го гледали“, коментира Киряков.

 

Политологът посочи още, че БСП не би била съгласна с лустрационен текст в коалиционното споразумение.

 

По думите му участието на левицата в коалицията ще бъде първият лакмус за способностите и на Кирил Петков и Асен Василев, и на ПП като партия дали ще се справят с решаването на този конфликт – „вътре в коалицията има фигури, има и партия, която не може да бъде определена напълно като част от идващата промяна“.

 

Относно линията на поведение на ИТН в рамките на коалицията Киряков поясни, че „това отмъщение на ИТН може би датира от предишните два парламента“, а сега прилича на тип вътрешно-коалиционен реванш:

 

„Вие тогава ни цакахте с това, което ние направихме и предложихме, сега пък ние ще ви цакаме с това, което вие предлагате“.

 

Според политолога присъствието на съветници в отделните министерства, което да контролират работата на техните екипи, е „глупав рефлекс от управлението на предишните коалиции“, където на ниво заместник-министри е трябвало да се контролира дали се спазва основната линия.

 

„Само че обикновено тези хора не контролираха работата на министъра, а само контролираха схемите, по които се разпределяха финансови и властови ресурси. Абсолютно безполезно беше това назначаване по министерствата на квотен принцип на кадри от другите партии, участващи в коалицията“, смята Киряков.

 

Политологът изтъкна, че има ясно разписани в Конституцията механизми за контрол.

 

В разпределението на ръководните позиции в парламентарните комисии Георги Киряков отново вижда рефлекс от миналото.

 

„Хората, които в момента упражняват властта, мнозинството в парламента, си представят, че са получили цялата власт от народа и трябва да разпределят сами вече оттук нататък порциите. Това е огромен проблем за демократизма и за заявките, които са дали тези хора, за нов начин на управление“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4705 |23.12.2021 Дянков измрънка за скандала с Doing Business и Кристалина Георгиева: Геополитика! Получи се стихия, в която ни хванаха и нас . 14| 6955 |22.12.2021 Георги Атанасов: ГЕРБ пусна много пипала, обхвана държaвата като паяжина . 5| 3621 |21.12.2021 Георги Лозанов: Гладът за възмездие е по-голям отколкото яснотата за промяна в съдебната власт . 6| 4561 |21.12.2021 Лорер: От първите дни на новото правителство има огромен интерес за чужди инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads