Реклама / Ads
7| 2318 |24.06.2024 НОВИНИ

Политологът Г. Киряков: Борисов прокара тезата за правителство на малцинството, но това няма да реши нито един проблем

.
Политологът Георги Киряков Източник: БГНЕС
"Вероятността да се отиде на избори е още по-голяма, защото Бойко Борисов не иска ГЕРБ да носи отговорност. ГЕРБ има задължението да намери необходимото мнозинство, зад което да застане и да се избере редовен кабинет, макар че няма признаци. Борисов днес прокара тезата за правителство на малцинството, но това няма да реши нито един проблем."
 

Това мнение изрази пред БНР политологът Георги Киряков.

 

„Миналия път не състави правителство с първия мандат и Борисов остави на втората политическа сила. По-вероятно е да не се реализира идеята с трети мандат и да се отива към нови избори, които очевидно ще донесат задълбочаване на политическата криза", смята анализаторът.

 

 И уточни, че „даже „Възраждане“ очакват нови избори, за да подобрят резултата“:





„Защото бяха единствените, които на изборите подобриха резултата си и разбира се, и ДПС винаги са с добър резултат.“

 

Специалистът е категоричен, че е „очевидно, че компромис трябва да се направи от Бойко Борисов“.

 

„А той не желае, защото не може да контролира едно управление без да е премиер и не желае. Въпросът е да носи отговорност за правителство, което не е съставено с неговата благословия – той няма да има контрол върху властовите ресурси“, подчерта експертът.





И обясни, че „основното послание на Бойко Борисов е, че не иска да управлява в коалиция с ДПС и затова е това бягане по тъча, казвайки, че иска малцинство и очаква подкрепа от всички политически сили“.

 

Като пример Киряков посочи, че когато спечелиш избори, имаш дълг и трябва да съставиш правителство, но то минава през мнозинство, през официална коалиция, „така както трябваше да мине управлението на сглобката, а няма такива индикации“.





„Борисов не обича да поема политическа отговорност, когато не е сигурен, че може да контролира управлението на държавата, да държи всички лостове на властта, затова представя себе си и партията си, като силата, готова на компромис без той да участва – „не е задължително аз да съм премиер“. Но зад единствената фигура, която ще излъчи за премиер, стои Борисов, за да контролира управлението. Това го прави не за първи път“, смята Георги Киряков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2283 |24.06.2024 Американски генерал: Израелска офанзива в Ливан може да доведе до въвличането в конфликта на Иран . 4| 2286 |24.06.2024 Съюзът на съдиите в България иска нова комисия за Нотариуса в парламента . 1| 2304 |24.06.2024 ЕК готви тежки санкции срещу "Епъл", компанията нарушавала правилата за конкуренция в ЕС . 9| 4646 |24.06.2024 Защо Борисов поиска избирателна система като в Гърция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads