Реклама / Ads
10| 2315 |30.07.2024 НОВИНИ

Георги Лозанов: ИТН нямат шанс за 3-я мандат. Създава се усещането за абсолютно безсмислени ходове на политиците

.
Медийният експерт доц. Георги Лозанов (вляво), социалният антрополог Харалан Александров (в средата) и социологът Андрей Райчев (вдясно) Източник: Стопкадър: bTV
"ИТН нямат никакъв шанс за третия мандат. Според мен не е в тяхна полза да се опитват да се направят нещо, защото се създава усещането за абсолютно безсмислени ходове на политиците."
 

Това мнение изрази в ефира на bTV медийният експерт и университетски преподавател доц. Георги Лозанов.

 

"Постигането на консенсус трябва да е в резултат на решаване на някакви проблеми. Имаше два опита досега, които имаха логика в своите предложения - първият беше на ГЕРБ с проектокабинета. Те настояват, че начинът, по който са управлявали България е било в полза на страната. Те искат да се върне статуквото. Нещо повече, ГЕРБ създадоха проекция за такъв кабинет, която обаче не можа да се осъществи по ред причини - заради проблемите в ДПС, но не само заради това. След това, ПП-ДБ излязоха със своята декларация. ПП-ДБ искаха да покажат ясно, че няма антикорупционно мнозинство в момента в парламента", посочи специалистът.





По думите му актуалните теми в българското общество в момента са две.

 

"Едната е борбата с корупцията и по-точно разпределението на обществените блага по регламентите по правов ред. Втората тема е геополитическата битка. Това е голямата борба между демокрацията и диктатурата. В момента либералната демокрация е в отстъпление. Големият въпрос е дали властта се упражнява с насилие и болка. Нараства възможността тя да се упражнява в България с повече насилие и принуда", алармира анализаторът.

 

Социалният антрополог Харалан Александров на свой ред каза, че партийните лидери започват да се упражняват в договаряне и сближаване.

 

"В последните години имаше процеси на дезинтеграция, нещо като война между различните партии, това доведе до вътрешни разломи и силно притесни политиците. Не е лошо политиците да започнат да си говорят и да си култивират отношенията. Положително е това, че ИТН се упражнява в разговори", смята той.

 




"ГЕРБ и Радев са две различни геополитически реалности. Виждаме катастрофата с конституционната реформа и фалирането на наратива за борбата с корупцията. Това е много мъчително и тъжно, но дотам я докарахме", сподели още Александров.

 

Социологът Андрей Райчев пък изрази мнение, че ще имаме нов Борисов след 5-и ноември.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2167 |30.07.2024 Илия Проданов: Надяваме се до края на седмицата средствата по "Украинската помощ" да бъдат гласувани . 0| 2143 |30.07.2024 Огънят на българо-гръцката граница е обхванал близо 600 декара на наша територия . 1| 2206 |30.07.2024 Трагедия в Англия: Две убити деца и 9 ранени след нападение с нож в град Саутпорт . 8| 2158 |30.07.2024 Продължава делото срещу Георги Георгиев, обвинен в обезобразяването на приятелката си Дебора Михайлова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads