Реклама / Ads
31| 7212 |22.08.2021 НОВИНИ

Георги Милков: САЩ са в ситуация като СССР след изтеглянето им от Афганистан

.
Георги Милков Източник: БГНЕС
”Това, което американците не успяха, е да направят афганистанците демократи, по същия начин, по който руснаците не успяха да ги направят комунисти. След 20 години присъствие в Афганистан САЩ са изправени пред същите въпроси, каквито стояха пред Москва след изтеглянето им от там”. С тази констатация започна коментара си пред БНР журналистът Георги Милков.
 

"СССР бяха принудени да се изтеглят по един унизителен начин от Афганистан и единственото, което им оставаше да се чудят къде са сбъркали. Оказа се, че са сбъркали на много места. Сега американците са изправени пред точно същата ситуация. За 20 години вероятно са допуснали и повече грешки".

 

Журналистът уточни, че сравнението е частично, защото времената са различни, идеологията и причините са различни.

 

САЩ позволиха на гражданската авиация да транспортира евакуирани от Афганистан

САЩ посъветваха гражданите си в Афганистан да не пътуват до летището в Кабул

 

"През всички тези години американците се опитваха да променят кода на афганистанското общество, може би, което се оказа невъзможно. ... Да прилагаш едни модели, без значение демократически или комунистически, е невъзможно, тъй като Афганистан е много специфична страна, етнически шарена. Никога не е функционирала като страна с централно здраво правителство, а винаги се е управлявала териториално от местни лидери и вождове племенни или военни командири", обясни Милков.

 

По думите му Афганистан е била корумпирана по един зловещ начин, защото корупцията, която съществува в Иран, с огромната американска машина и средства, които са били излети там, са я превърнали във Франкенщайн:

 

"Трилионите, които бяха изсипани там за национално строителство, както му казваха, или за създаването на съвременна афганистанска армия, се оказа, че изтичат някъде по пътя, без да има следа. ... Бяха отчитани на книга мъртви души в армията. На терен нещата се оказаха абсолютно различни. Т.нар. съвременна армия на Афганистан не е имала с какво да се храни, защото парите не са достигали за елементарни дажби".

 

Журналистът припомни, че през 2020-а година талибаните са получили легитимност с подписването на споразумение със САЩ в Доха:

 

"Много хора в Афганистан си казаха, че явно вятърът се е променил. Когато талибаните започнаха да настъпват обаче, всички недохранени войници на терен избягаха, дезертираха, за да не се бият в една война, която очевидно не е тяхна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 43215 |22.08.2021 Георги Пирински: Кирил Петков е засегнал интереси и затова са започнали да се занимават с него . 2| 4307 |20.08.2021 Георги Свиленски: Ако партиите на протеста искат съдебна реформа и борисовщината да я няма, ще подкрепят редовен кабинет . 0| 3243 |20.08.2021 САЩ ускорява евакуацията от летището в Кабул. Путин и Меркел обсъждат ситуацията . 3| 3829 |19.08.2021 Георги Свиленски, БСП: Концесията на летище ”София” беше добре организирана схема за ограбване на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads