Реклама / Ads
5| 4734 |16.08.2021 НОВИНИ

Георги Милков: Талибаните бяха санитазирани, а сега са в президентския дворец! Странно ли е?!

.
Майк Помпео и Молла Барадар
Молла Абдул Гани Барадар е новият лидер на Афганистан, както изглежда. За мнозина сигурно е странно как талибаните превзеха толкова бързо Афганистан, а сега въпреки че са в Кабул и се разхождат из президентския дворец, най-любезно изчакват американците да евакуират всичките си хора от летището. Странно е, защото талибаните бяха мощно сатанизирани от американците през последния четвърт век, а и помня как ги изгониха от Кабул през 2001 г. след атентатите на 11 септември.
 

Тогава бях в Афганистан и често на терен се засичах с едни колеги от сп. "Нюзуик". Според тях молла Омар - тогавашният лидер на талибаните бе успял да се измъкне от преследвачите си на мотор. Едноокият чалмосан грозник, за чиято глава американците бяха обявили награда от 10 милиона долара, всъщност не карал сам моторетката, а се возил зад гърба на молла Барадар - сегашният нов лидер на Афганистан.


Двамата винаги са били близки, още от началото на 90-те, когато заедно създават организацията на талибаните, а освен това са и сродници - Барадар е женен за сестрата на Омар.


Едноокият лидер на талибаните умря в Пакистан, а преди това през 2010 г. пакистанците арестуваха молла Барадар. После обаче го освободиха... по молба от Вашингтон.

 

Молла Барадар, когото американците наричат молла Брадър (брат) оглави талибанското бюро в Доха и се издигна до главен преговарящ. Срещите му с американския пратеник за Афганистан (също и американски посланик в ООН, бивш посланик на САЩ в Кабул и Багдад) му създадоха реномето на разумен събеседник.


Така се стигна до договор между САЩ и талибаните, подписан в Доха през февруари 2020 г.,който даде силна международна легитимация на движението.


На първата снимка "моллата-брат" е с Майк Помпео - бивш шеф на ЦРУ и държавен секретар на САЩ по времето на президента Тръмп. Тя е от срещата им в Доха миналата година.


Следват снимки на молла Барадар с пакистанския външен министър в Исламабад (където преди години са го държали в затвор), с външните министри на Китай и Иран, а също и от конференция в Москва, където бе поканен през март тази година.

 


.

.

.

.

Е, колко пък да е странно, че талибаните превзеха Афганистан толкова бързо и лесно?

 

Георги Милков




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8098 |15.08.2021 Георги Кадиев: Третият мандат е фетиш, все едно е на кого ще се падне . 3| 5357 |13.08.2021 Талибаните пред Кабул – какво става и как ни засяга . 11| 22141 |11.08.2021 Георги Лозанов: Трифонов ще направи трети опит за формиране на правителство след следващи избори . 7| 8534 |06.08.2021 Георги Гергов продава ресторант, Доган го купува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads