Реклама / Ads
4| 3636 |08.07.2021 НОВИНИ

Георги Панайотов: Ресурсите на Министерството на отбраната не са управлявани в интерес на държавата

.
Георги Панайотов
Проверките установиха, че финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на държавата. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен контрол. Това заяви на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов.
 

Панайотов коментира състоянието по изграждането на инфраструктурата за приемането на новите изтребители F-16.

"Не е проведен международен конкурс с международни участници, които имат опит в изграждането на подобна инфраструктура. Изборът и селектирането на фирмите - основно за Граф Игнатиево, включително и за авиобазите в Крумово и Безмер, са въз основа на неясни и бих казал никакви критерии. Не можахме да намерим документи, които по някакъв начин да показват, че изборът на фирмите е извършван след преглед на пазара, на възможностите им и опитът им. Намерихме докладни, които съдържат текст, според който грубо казано пише "ние се срещнахме с еди коя си фирма и решихме да сключим договор с нея", без аргументи, без причини, без нищо", обясни министърът.

 

Относно остойностяването на самите проекти той заяви, че не са намерени следи защо стойностите на проектите са определени по този начин.

Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" не е свършила нищо, не е проверила дали тези стойности отговарят на действителността. Нещата са вършени наизуст, подчерта Панайотов и даде пример с пистата на авиобаза Граф Игнатиево - "някой по неизвестни причини е решил, че разходите по изграждането на пистата ще бъдат поети от НАТО, а не от България, при това без да са провеждани разговори в квартирата на НАТО. След което НАТО ни информира любезно, че няма да ги поемат, защото е национална отговорност. Въпреки нашият нелогичен и лишен от разум подход, са се съгласили да утроят финансирането от тяхна страна и въпреки това в момента ние извършваме работа по намирането и осигуряването на 53 млн. лв за изграждане на пистата в авиобаза Граф Игнатиево, защото тези пари не са били заложени в първоначалния проект". - каза той.

 

Министърът предупреди за закъснения на проекта. "Тази каша ще доведе до закъснение по изпълнението на проекта - т.е инфраструктурата за F-16, ако успешно се справим с излизането от кашата, ще закъснеее с 6 до 8 месеца".

Той даде и друг пример с обезлесяването за проекта. "Стойността на обезлесяването на декар в Граф Игнатиево е решено да бъде 2500 лв., а в Чешнегирово, където също е било възложено обезслесяване, струва 220 лв." и посочи, че не са успели да открият защо е тази разлика.

 

Панайотов даде подробности и за назначената от него проверка в търговското дружество "Терем". Групата фирми "Терем" имат ограничена и единствена способност за ремонт на стара съветска военна техника. Това може да прави "Терем", друго не може. Ръководството на холдинга, който обединява фирмите на "Терем", се е ползвало от социални облаги на фона на финансовото им състояние, което е на загуба от години. Служебни автомобили са се използвали за лични цели.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6050 |08.07.2021 Петко Георгиев: След 6 месеца ще разберем дали си е отишла авторитарната клептокрация . 8| 6074 |07.07.2021 Георги Георгиев от БОЕЦ разкри защо нарече предател министъра на културата Минеков . 18| 4366 |07.07.2021 ЦИК свали имунитета на разследвания за купуване на гласове Цветелин Георгиев от ИМВ . 3| 4110 |02.07.2021 Арх. Влади Калинов за ”барбекюто” на Пламен Георгиев: Не съм отменил заповед, а отказах да издам такава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads