Реклама / Ads
1| 2201 |15.07.2024 НОВИНИ

"Граф Игнатиево" подновява носенето на бойно дежурство, отхриха нова писта

.
Източник: Министерство на отбраната
Откриха нова писта за излитане и кацане на военни самолети в Трета авиационна база "Граф Игнатиево". Модернизираната писта в авиобаза "Граф Игнатиево" получи акт за експлоатация и вече може да се ползва за полети. Официалният документ днес беше връчен на командването на базата от министъра на отбраната Атанас Запрянов. С това започна и пребазирането на изтребителите МиГ-29 от летище Пловдив в трета авиобаза.
 

"Добре дошли у дома!" - така бяха посрещнати екипажите, които носят бойното дежурство по охраната на българското въздушно пространство в интегрирана система на НАТО, предаде БНТ. Две години това беше строителна площадка и всички полети се извършваха от летище Крумово. Преди министърът на отбраната официално да връчи на командването на базата новия акт 16 на пистата, два изтребителя МиГ-29 прелетяха над нея и след това кацнаха на полосата. Това беше и на практика първото докосване на настилката от колесника на самолет.





„111 милиона лева са инвестирани. От тях 87 милиона са български финансови средства, 24 милиона по програма на НАТО. Това летище не е само с национално значение - това е база, която се ползва по колективните планове за отбрана“, обясни министър Запрянов.

 

„Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза „Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите F-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

 

„Смятам, че полосата на външен вид и допир изглежда добре. При кацане нямахме никакви отклонения - наляво и надясно“, добави генерал Николай Русев.

 

Ремонтът на авиобазата беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители F-16. Първите строителни работи по инфраструктурата започнаха в края на 21-ва година със закъснение от две години. По думите на Запрянов има шанс закъснението да бъде наваксано.

 

Основната инфраструктура, необходима за експлоатацията и приемането на самолет F-16, Block 70 в Трета авиобаза в село Граф Игнатиево, ще бъде завършена през 2025 г.





На новата писта освен изтребителите F-16, вече ще може да кацат и едни от най-големите американски, стратегически транспортни самолети S-5 и S-17. Пистата ще е полезна и на самолетите за презареждане във въздуха, отбелязват от МО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2179 |15.07.2024 Кремъл твърди, че Путин не планира да се свърже с Тръмп . 0| 6540 |15.07.2024 Фермери предлагат България да започне опити с изкуствен дъжд . 0| 2173 |15.07.2024 ПСС: Условията за туризъм в планините са отлични . 4| 3578 |15.07.2024 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Съдбата на САЩ и на света е в ръцете на няколко десетки хиляди колебаещи се избиратели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads