Реклама / Ads
5| 3113 |29.04.2021 НОВИНИ

Георги Свиленски: Парламентът трябва да работи с грижа за хората, а не с грижа за политическите партии

.
Георги Свиленски Източник: стопкадър, bTV
БСП не блокира работата на Народното събрание. Вчера се въздържахме при дневния ред, защото още на Председателския съвет поставихме въпросите, които трябва да се гледат в българския парламент. Ние, като парламентарна група, сме внесли предложения за актуализация на бюджета, за социални закони - тези неща не бяха включени. След като българското Народно събрание счита, че е приоритет да гледа Изборния кодекс и комисии, от които нищо за никого няма да произтече, ние дадохме сигнал, че тези закони трябва да бъдат гледани. И те следобед в Комисия бяха включени за разглеждане.
 

Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БТВ. Той добави, че по този начин левицата иска да покаже, че парламентът трябва да работи с грижа за хората, а не с грижа за политическите партии.

 

В предаването “Тази сутрин“ Свиленски бе категоричен, че относно партийната субсидия левицата има категорична и последователна позиция от поне 5 години.

 

„За Изборния кодекс сме заявили нашите вътрешни предложения и част от тях са приети, тъй като съвпадат с предложенията на “Има такъв народ“/ИТН/. Проблем няма, но активната регистрация - нещо, срещу което всички българи протестираха, бе отхвърлена“, коментира още социалистът.

 

Георги Свиленски направи пояснения върху изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че в програмата на парламента има лобистки текстове: „Тези комисии, които се надпреварват пред деловодството, новоизлюпилите се парламентарни партии, вероятно имат интереси, които не са в интерес на българското общество.“

 

„В нашите предизборни документи сме заявили, че сме “за“ закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура поради резултатите, които са дали през годините. 10 години тези органи функционират. Тези, които са внесли този законопроект, предполагам, че са направили своите консултации, така че е нормално в момента управляващите да са против“, каза още Свиленски.

 

Относно връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента, Георги Свиленски заяви: „Ако изборът му е БСП, в най-кратък срок - в рамките на 2-3 дни, ще бъде свикан Националният съвет на БСП и ще решим какво ще правим с мандата. Не се обсъждат имена за министър-председател и за министри, кадри и потенциал БСП имат за такова нещо, тъй като ние сме партия на 130 години и с всяко участие в парламентарни избори, участваме с идеята да бъдем победители и управляващи, а не опозиция и губещи“, категоричен бе социалистът.

 

По повод руската ваксина „Спутник V“, той заяви: „Тя се използва в над 40 страни и не знам каква връзка може да има с шпионския скандал. Въпрос на политическа отговорност е на тези, които ни управляват, дали искат гражданите, които са им възложили управлението, да бъдат ваксинирани, или искат да чакат по опашки в “зелени коридори“.

 

„За съжаление у тези, които казваха, че искат да сменят модела „Борисов“, вече не виждам такава воля. По-скоро искат той да продължи, виждам воля този модел да продължава да се окопава по-дълбоко в политическата система“, коментира депутатът.

 

Свиленски бе категоричен, че промени в Изборния кодекс трябва да има: „Трябва да бъдат изчистени “мъртвите души“, трябва да бъде въведено машинното гласуване и да бъде разрешено видеонаблюдението в секциите след приключване на изборния ден.“  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7417 |29.04.2021 Депутатът Георги Ганев: Ако махнем 50-те лева към пенсиите, няма нужда от актуализация на бюджета . 24| 8822 |29.04.2021 ”Скаутът” Георгиев с куп ”важни и нечути” неща и... някои лъжи . 33| 3776 |27.04.2021 Проф. Георгиев: Борисов мечтаеше за правителство на каишка. ИТН взе правилно решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads