Реклама / Ads
9| 2964 |12.05.2023 НОВИНИ

ГЕРБ и БСП договарят тайно изпращане на снаряди за Украйна?

.
155-милиметрови снаряди Източник: БГНЕС
В най-скоро време България ще достави на Украйна голямо количество снаряди. Това е много важно в този момент, когато се готви контранастъпление в няколко направления на украинската армия срещу руските окупатори. Нужните боеприпаси ще заминат въпреки опитите на държавния глава Румен Радев тези доставки да бъдат забавени колкото е възможно повече или въобще да не се състоят.
 

Това съобщиха за Фрог нюз източници в парламента. Според тях вече имало договорка между ГЕРБ и БСП въпросното количество 155-милиметрови снаряди да заминат за Киев срещу обещанието на три министерски поста в евентуалното правителство, оглавявано от Мария Габриел. За целта „червените“ трябва да подкрепят кабинета, номиниран от Бойко Борисов.

 

Представители на първата  политическа сила смятали, че изпращане на ценните боеприпаси за Украйна няма да наруши боекомплекта на Българската армия, но ще е решаваща помощ за изтласкване на руските части от окупирани от тях райони.

Договорката между ГЕРБ и БСП се пази в тайна, за да се избегнат спънки от страна на служебния премиер Гълъб Донев и най-вече от страна на „Дондуков“ 2.

 

Припомняме, че през март европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят над 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна в рамките на една година. Решението е с уговорката, че това няма да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.

"Като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства споразумението, постигнато в Съвета на ЕС спешно да бъдат доставени артилерийски боеприпаси и муниции "земя - земя" на Украйна и ако бъдат поискани, ракети", се казва в заключенията.

В документа се отбелязва, че това може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира.

 

България е в състояние да произведе и достави немалки количества от въпросните боеприпаси. Те ще бъдат заплатени от общия фонд на ЕС за военна помощ на Украйна, категорични са депутати от мнозинството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2821 |12.05.2023 ПП скочиха на ГЕРБ за Правна комисия . 5| 3031 |12.05.2023 ИТН: Все още нямаме решение дали ще подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС . 19| 7503 |12.05.2023 ПП-ДБ обвини ГЕРБ-СДС в нарушаване на „джентълменското споразумение“ . 8| 3246 |12.05.2023 Николай Денков: ГЕРБ да отговори, защо толкова дълго защитава Гешев?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads