Реклама / Ads
3| 5091 |30.11.2017 НОВИНИ

ГЕРБ и БСП се изпокараха за концесията на ”Летище София”

.
Източник: БГНЕС
Ние, от ПГ на „БСП за България“, категорично се противопоставяме на концесията на „Летище София“. Опасно е за страната да бъде концесионирано, защото е стратегически обект в българската национална инфраструктура, обект от национално значение и ще бъде подарен под наем, скрит под формата на концесия на нечия фирма, която ще калкулира печалби.
 
Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той добави, че само част от печалбите ще влязат под формата на концесионна такса в бюджета.

„Предлагате парите от концесията на „Летище София“ да не отидат в Сребърния фонд, както е по закон, а да останат на разположение в бюджета“, се обърна към управляващите Свиленски. Народният представител добави, че никой в пленарна зала няма право да лиши българските граждани от парите, които по закон трябва да влязат в Сребърния фонд, ако се стигне до приватизацията. „Никой няма право да залага летището на концесия, защото то е работещо предприятие и върви във възходящ тренд през последните години, като печалба“, отсече Свиленски.

Той добави, че не е целесъобразно и средствата да бъдат преливани към БДЖ. „Нека не правим заложник едно голямо предприятие, като БДЖ, на друго голямо държавно предприятие, каквото е летището. Най-опасно е 2200 работници от Летище София да бъдат направени заложници на други 2200 работници от БДЖ“, каза народният представител. „Обръщам се към така наречените патриоти, този инвеститор от съседна страна нали ще знае кой и кога влиза и излиза от „Летище София“. Това е част от националната ни сигурност. Къде ще са в този момент службите ни?“, попита от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Той добави, че именно патриотите трябва да са против приватизацията на летището. „Кажете ми какво ще се инвестира в това летище? Нов терминал ли ще се прави? Нова кула ли ще се прави, при положение, че РВД си я направи? Патриотите са готови да предадат националния ни интерес за жълти стотинки“, отсече Стойнев. Той се обърна и към депутатите от „Воля“ с въпрос- дали са готови да влязат в порочната схема да се приватизира едно печелившо българско предприятие? „И това предприятие ще се приватизира по същия начин- като всички печеливши предприятия, за да се прибере печалбата. Както се приватизираха банките, мините, заводите, така ще се приватизира и летището. Ще го подпишат от правителството на ГЕРБ- тези, които се борят срещу последствията на прехода, ще продължат прехода"- заяви зам.- председателят на Народното събрание Валери Жаблянов. Той разкри мотивите на управляващите: „Продължавайки лицемерието, да продължат да крадат, да грабят и да прибират по джобовете“. Изказването предизвика разгорещен спор - основно между БСП и ГЕРБ. Ако искат да ревизират приватизацията, да гласуват за отмяна на концесията, призова Драгомир Стойнев депутатите от партията на Бойко Борисов.

Той изрази опасения, че концесионерът може и да не внесе лев в държавния бюджет и препоръча да се намери професионален мениджмънт за летището. "Както вие смятате за нас, че сме ужким патриоти, така ние за вас смятаме, че сте ужким социалисти", отговори Юлиан Ангелов от Обединени патриоти. Той посочи, че при БСП са били приватизирани летищата в Бургас и Варна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4376 |29.11.2017 Спаси София: Няма да бъдем инструмент за саморазправа между БСП и ГЕРБ . 3| 4708 |29.11.2017 Скандал в ефира между ГЕРБ и БСП заради приватизацията . 1| 4419 |28.11.2017 Свиленски: ГЕРБ са ни канили във властта . 4| 4261 |28.11.2017 ГЕРБ ще приеме лидерска среща, но с условие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads