Реклама / Ads
3| 4581 |27.11.2015 НОВИНИ

ГЕРБ, ДПС, РБ и Патриотите подкрепиха ратификацията на МиГ-29

.
Валентин Радев на трибуната
Лично аз започнах да си мисля за това дебатът дали не стана къде сме ние във Варшавския договор или НАТО. Имаме две години да направим нещо, за да имаме летящи самолети, няма друга задача в момента, каза депутатът Валентин Радев от ГЕРБ в парламента по повод дебатите за ремонта на българските МиГ-29 в Полша.
 
Договорът ни за сътрудничество с Русия приключи през месец септември, но всички ние подкрепихме идеята да започнем да приключваме тежката ни зависимост от руската военна промишленост, припомни той. В Европа има три държави, които имат МИГ ние, Полша и Словакия. Тези държави сами си поправят самолетите и никой не се страхува да лети със самолетите, каза Радев.

Тежката ни задача е да придобием нов тип целеви натовски изтребител. Ако някой тук си мисли, че сме във Варшавския договор с единия крак то тежко се заблуждава, категоричен е Радев. Ние ще летим с държавите от НАТО, а не с други държави, затова се нуждаем от натовски самолети, завърши той.


Чух една дълга дискусия, при която бе направена демонстрация на логорея, многословие и говорене не по същество. Това каза по време на обсъждането на законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29 председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Бяха използвани политически и исторически категоризации – нещо, без което спокойно можехме да минем. Мисля, че тук няма място за деление – става въпрос за една търговска сделка, за нищо друго, добави той. Интересно ми е колко от изказалите се са имали частен бизнес. Като човек, който е имал, аз знам, че при една сделка има три важни неща – цената, качеството и срока. Нямаме никакви съмнения, че цената е добра, тя е наполовина от тази, която първоначално беше предложена от руската страна. По отношение на качеството също не би трябвало да имаме притеснения – полската фирма е извършавала такива ремонти, самолетите летят. Срокът също е кратък и ни удовлетворява. Това са единствените неща, които би трябвало да ни интересуват. Всичко останало е излишно връщане в миналото и някакви фантасмагории за бъдещето, каза още Валери Симеонов. Той призова споразумението да бъде ратифицирано, за да могат изтребителите ни да се върнат по-бързо във въздуха и да охраняват българското небе.

Дебатите днес показват, че има да извървим още доста дълъг път, за да трансформираме в реалност членството си в НАТО. Атлантизмът и евроатлантизмът не са лакардии. Не са и абтстракция. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. По думите му има моменти, в които чрез вота си трябва да проявим политическата идентичност на партиите в този парламент.

"Тази ратификация ще покаже кой кой е в българския парламент. ДПС ще я подкрепи, защото това е част от нашата евроатлантическа идентичност", категоричен беше Местан. "Ние сме за спазване на правата на всички". "Призовавам всички да гласуваме съобразно ценностите на геостратегическия избор, който България направи преди 15 г.", призова Местан. След думите му последваха упреци за позицията на партията след инцидента, при който бе свален руския самолет. Таско Ерменков от БСП му направи забележка, че думите му са по-подходящи за турския парламент. Лютви Местан подчерта, че партията му е изразила позицията си. "Това, че аз понякога пия руска водка, но съм и натовец", завърши лидерът на ДПС.

Радан Кънев също коментира договопра ни с Полша за ремонта на МиГ-овете. "Сключването на международен договор с Полша, който вади България от зависимост от Русия е предпоставка да престанем да се делим на фили и фоби", заяви съпредседателят на Реформаторския блок от трибуната в парламента. Кънев напомни, че в момента става дума за международно споразумение, а не за лопатката на турбината на самолета. Той с усмивка заяви, че е впечатлен и очарован от "познанията" на левите в сферата на военната авиация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4156 |25.10.2015 Кънев: Няма да се извиним на ГЕРБ, бяхме толерантни . 8| 4374 |18.10.2015 Миков и Станишев подкрепиха румънските социалдемократи . 2| 4911 |12.10.2015 Именити родопчани подкрепиха Николай Мелемов от ГЕРБ за втори кметски мандат . 0| 4711 |26.09.2015 Кандидати за общински съветници от ГЕРБ подкрепиха шестото издание на турнира „Burgas open”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads