Реклама / Ads
55| 6811 |10.01.2010 НОВИНИ

ГЕРБ избра Борисов, както БКП избираше Тодор Живков

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Близо три години след учредяването на партия ГЕРБ, едноличният лидер най-после стана законен председател, след като имаше редица пречки от страна на закона за местната власт.
 

След няколко часова церемониалност, ласкави изказвания и комплименти Бойко Борисов беше избран единодушно за председател на партия ГЕРБ, която сам основа в края на март 2006 година. 1227 делегати на второто национално събрание на ГЕРБ избраха Бойко Методиев Борисов. Нито един "против", нито един "въздължал се". Досегашният формален лидер Цветан Цветанов предложи министър-председателя. Очаквано други кандидати липсваха. Преди това със 1149 гласа "за" делегатите на събранието приеха промените в устава. Членовете на Контролната комисия и Изпълнителната комисия стават с мандат 4 години. Изпълнителната комисия вече ще е с 11 члена, включително и заместник-председателяt и председателяt на партията.

Борисов подчерта в изказването си, че благодарение на Цветан Цветанов ГЕРБ е постигнал успеха си. "Благодарение на търпението на Цветанов и това, че стана политик, партията е в това състояние в момента. Истински съжалявам, че нямаме един Цветанов, който да поставим начело на партията, за да можем всички останали да се съсредоточим върху изпълнителната власт." Борисов благодари, че Цветан Цветанов е свършил много тежка работа, за която той нямал нерви.
"Пляскате все едно нещо се е променило, а ние тук сме единствените, които знаем, че нищо не се е променило", заяви още Борисов."

"Ние сме наясно, че самоуспокоението, корупцията, вървят в управляващите партии, в управляващите звена. Няма да има компромис към никой, който посегне. Единственият противник на ГЕРБ в момента е самият ГЕРБ, ако ние не успеем да запазим доверието на хората", допълни Бойко Борисов. Според него хората са разбрали, че още миналата година управлението на страната така е пипало бюджета, че да го похарчи чрез своите фирми. По думите му хората са се наслушали на обещания за светло бъдеще и искат промени още днес.

„Ние трябва да бъдем всеки ден така ангажирани, сякаш утре са избори, за да можем да спечелим”, каза Борисов. Той благодари на министрите, които не са членове на ГЕРБ, че присъстват на форума на партията и се обърна към делегатите с думите: „Партията е много важен инструмент за постигане на целите на експертите”. Той призова делегатите да имат доверие на министрите и да знаят, че реформите и промените, които правят, са възможно най-правилните.

Frognews.bg припомня, че в края на март 2006 г. в Софийския градски съд е регистрирано гражданско обединение под името "Граждани за европейско развитие на България" с председател на Душана Здравкова, а зам. председатели са Цветан Цветанов и Красимир Велчев. Цветан Цветанов e близък до Борисов още от МВР. Той е и заместник-кмет на Борисов, когато Борисов е кмет на София, но по-късно подава оставка, за да стане председател на партия ГЕРБ. Самият Бойко Борисов не е в ръководството на организацията. Въпреки това ГЕРБ е възприемана като негова организация.

Официално целта на сдружението е „развиване на гражданското общество във връзка с европейското развитие и благоденствие на България“, а предметът на дейност е „създаването на информационен фонд в помощ на гражданите и членовете на сдружението“. Въпреки това Бойко Борисов многократно изказва намерения организацията да участва в избори или като се трансформира в партия или чрез друга партия или партии. Според Борисов политическата ориентация на сдружението е дясна и затова естествен партньор той вижда в СДС. На 3 декември 2006 г. гражданската организация ГЕРБ прераства в партия ГЕРБ.

За председател на новоучредената партия е избран Цветан Цветанов, който предварително подава оставка като заместник кмет на София, тъй като по закон не може да съвместява двете длъжности. По устав, председателят на партията ще се избира от Национално събрание за срок от 3 години с обикновено мнозинство. Членове на ръководните органи не могат да бъдат щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Българската народна армия.

Още от създаването на гражданската организация ГЕРБ, социологическите проучвания сочат една евентуална партия на Бойко Борисов като втора политическа сила след БСП. Според проучване от декември 2006 г. партия ГЕРБ е втора политическа сила (с 13-15%) по симпатии сред населението след БСП (24-26%) и преди ДПС и „Атака“ (и двете с по 7-9%) и СДС (5%). На изборите за 41 Народно събрание, проведени на 5 юли 2009 година, партията спечелва изборите с приблизително 39,7% (данни на ЦИК от 99,88% от протоколите).

Мъничък коментар: Честито на новия партиен лидер Бойко Борисов. За такова болшинство при гласуването може да си мечтае и Ким Чер Ир. Казваме го без ирония - факт е. 

Ето какво написа една народна поетеса преди време

„Премиер, избран от народа”:

О, достолепни Генерале, поведи ни!
Ний вярваме във твоя свят обет!
От враговете – Де Пе Се /ДПС/ пази ни!
Проправяй бъдния ни път напред,
За да застане нашата България
Във Европейския съюз със чест,
Да заблести като небесна лъчезария
Да я приветстват всички! Светла вест!
Премъдри Господи Иисусе, благослови Ти Генерала и България!

Прощавайте, но през ХХІ век такъв конгрес е смущаващ. Възможно ли е над 1200 души да са на едно мнение, поне един да няма наум нещо различно. Борисов трябва много, страшно много да внимава.  И да не забравя, че "Заблудите също са ценни, но само от време на време. Не всеки тръгнал за Индия е открил Америка".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4682 |10.12.2009 Избраха Желева за зам.-председател на ЕНП . 1| 5113 |08.12.2009 Ченгето, заплашвало Бойко Борисов, остава на свобода . 13| 7194 |07.12.2009 Избраха новите шефове на НАП . 24| 19152 |13.11.2009 Сретен Йосич трябвало да убие Бойко Борисов, той се извини за ареста му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads