Реклама / Ads
8| 3798 |11.10.2022 НОВИНИ

ГЕРБ издига Росен Желязков за председател на Народното събрание

.
Росен Желязков
Росен Желязков ще е номинацията на ГЕРБ за председател на Народното събрание. Кандидатурата му е на 99% сигурна. Желязков е юрист и бивш министър на транспорта и информационните технологии, както и бивш председател на Държавната агенция ”Електронно управлениие” и главен секретар на Министерския съвет.
 

Президентът свиква 48-ото Народно събрание в сряда, 19.10.2022 година.


Вероятно чрез първия акт на новите народни избраници - избора на председател на парламента, няма да се трасира път към взаимни компромиси. От опозицията са категорични, че не желаят да номинират шеф на НС. Според анализатори при жест от страна на ГЕРБ друг да излъчи председателя ще се отвори път към разговори за кабинет.

 

Отдръпваме се от стандартните решения, защото сме в нестандартна ситуация. Говорим за широко правителство, от което да се отдръпнат политиците. Това заяви по-рано пред бТВ бившият министър на транспорта и бъдещ депутат в 48-ото Народно събрание.


Желязков отбеляза времето, което президентът даде до средата на следващата седмица преди първото заседание на парламента и отбеляза: По никакъв начин политическият разговор не трябва да спира.


Някои от анализаторите казват, че „Продължаваме промяната” имат право да се държат вече като опозиция. Интересен би бил въпросът какво ще правят, ако се стигне до техен мандат, попита Желязков и продължи: Ще върнат мандата или ще търсят същото, което в момента търсим ние. Ние казваме – забравяме обидите, няма реваншизъм, забравяме предизборното его.


По думите на Желязков колаборация между ГЕРБ и „Възраждане” е невъзможна, което обаче не означава, че не трябва да има уважение на политическо ниво.


„Български възход” е прагматична политическа формация с умерен лидер, допълни Желязков.


В момента и БСП и „Демократична България” се държат като присъдружни на „Продължаваме промяната”. Така беше в правителството, дано не е така в политическия контекст, каза още той.


Желязков изрази надежда, че ще има достатъчно мнозинство в парламента, за да се подкрепят определени политики.


Ако се стигне до втори мандат, ГЕРБ ще участва в разговорите, независимо, че някой е отказал да разговаря с нас, каза още Желязков и отбеляза: Нещата трябва да се променят, защото само със сеир, стигнахме до злощастие.


Шанс има първият, шанс има вторият, шанс има и третият мандат. Докато не се извърви конституционната процедура, всеки има шанс, каза още Желязков.


Той определи бъдещият премиер като човек с политическа визия и доверие в партиите, който да обединява. Според него неговото име не би трябвало да бъде обявявано преди съществените разговори.


Желязков заяви, че няма амбиции да се връща като министър на транспорта в бъдещо правителство. Той определи настоящия служебен транспортен министър като добър за поста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6642 |11.10.2022 Социолог от ”Маркет линкс”: Има вариант експертен кабинет на ГЕРБ, ДПС и ”Български възход” да използва подкрепа на ”Възраждане” . 3| 3074 |10.10.2022 Искрен Митев от ПП: С ГЕРБ сме като олио и вода - несъвместими . 6| 3078 |10.10.2022 Идеологически разбирания пречели на ГЕРБ и ”Възраждане” . 2| 3297 |10.10.2022 Венко Сабрутев: Ако гласуваш за ГЕРБ, получаваш нестабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads