Реклама / Ads
11| 2756 |31.05.2023 НОВИНИ

ПП-ДБ и ГЕРБ излязоха от ледената епоха. Обсъждат персонален състав на кабинет

.
Разговорите между “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” и ГЕРБ продължават. Двете формации работят по гаранции, че няма да има проблеми с администрацията. Обсъжда се и персоналният състав на евентуално правителство. Все още не е ясно дали Асен Василев ще остане номинацията за финансов министър.
 

“Освен че не трябва да има партийни лица, трябва да има и хора, които да си свършат работата. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да свърши работа при тази тежка ситуация“, посочи в хода на разговорите предложеният за министър-председател акад. Денков.

 

От думите на Николай Денков стана ясно, че не се говори за включване на политически лица от ГЕРБ, а за експерти.


"Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Както винаги съм казвал, гледаме дали може да има по-добри експерти. Въпросът е кои са най-добрите хора за позицията”.

 

До тук се стигна, след решението на Борисовата партия да стопира преговорите с ПП-ДБ за съставянето на т.нар. “ротационно правителство” - формула с 18-месечен хоризон. Според нея пръв премиер ще е акад. Николай Денков, предложен от ПП за поста, а вицепремиер - издигнатата от ГЕРБ Мария Габриел. Във втората половина на този период двамата трябваше да разменят постовете си. Разговорите бяха във финалната си фаза, а Габриел върна първия мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев неизпълнен със заявка, че вече има съгласие за реализирането на правителство с мандата на ПП-ДБ. Разпространените от Радостин Василев записи обаче удариха спирачката на този процес. 

 

В неделя акад. Николай Денков заяви, че поддържа връзка с Мария Габриел и очаква разговорите да бъдат възобновени в кратък срок. От ГЕРБ обаче имаше разнопосочни сигнали. 

 

Депутати от редиците на Бойко Борисов първо поискаха не Денков, а Габриел да е тази, която да вземе мандата от държавния глава - нещо, което не би трябвало да е възможно по Конституция, тъй като основният закон предполага, че мандатът за съставяне на кабинет се връчва на кандидат за министър-председател. После се заговори за смяна на формулата и евентуалната размяна на първоначалния вид на правителството - Мария Габриел да е премиер, а Денков да седне на вицепремиерския пост в първите 9 месеца живот на ротационното правителство. Идеята бе отхвърлена от ПП, които заявиха, че този вариант не се обсъжда. 

 

На брифинг в Народното събрание Габриел посочи, че разговорите с ПП не са в “ледена епоха”, но постави условия за възобновяването им - да бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2706 |31.05.2023 ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС подновиха преговорите за правителство в парламента, възможно е да има експерти от ГЕРБ . 2| 2694 |31.05.2023 Лекарите от ”Майчин дом” излязоха на протест пред НС, искат отстраняването на директора . 9| 3038 |31.05.2023 Словесни искри между ПП-ДБ и ”Възраждане” в Народното събрание . 13| 5349 |31.05.2023 ПП-ДБ вече не държат на Асен Василев за финансов министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads