Реклама / Ads
0| 4173 |15.04.2016 НОВИНИ

ГЕРБ предлага избор "Не гласувам" на задължителния вот

.
Данаил Кирилов
ГЕРБ ще подкрепят задължителното гласуване, но с опцията на бюлетината да има допълнително квадратче - „не гласувам“. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Така избирателят, ако не си е харесал партия, за която да гласува, може да отбележи този отговор, обясни Кирилов.
 
Тези, които не гласуват, ще бъдат отписани от избирателните списъци, като по този начин се цели актуализацията им, е друго предложение на ГЕРБ, което ще бъде гласувано на второ четене при промените на Изборния кодекс. Той обясни, че отписването от списъците не означава, че се загубва правото на глас за следващи избори. „Напротив, във всеки един момент има възможност да подаде заявление и да се впише в избирателния списък. По този начин се постига косвено ефектът на актуализация на избирателните списъци“, каза още Данаил Кирилов.   

Кирилов допълни, че дори и гражданите да не подкрепят задължителното гласуване на референдума, това е основен конституционно-правен принцип и той би следвало да остане в текста на закона.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски заяви, че от коалицията категорично остават против задължителния вот. Според РБ има твърде големи очаквания от задължителното гласуване, но резултатът няма да бъде позитивен за българската демокрация.

„Търси се някаква рецепта и лекарство, което да излекува нашата болна демокрация. Всички знаем, че има купени гласове и корпоративен вот. Смята се, че при едно задължително гласуване рязко ще падне тежестта на ДПС. Аз обаче не съм толкова уверен, защото и до момента гласуват не повече от 60% от гласоподавателите от турски етнически произход, които имат право на глас“, обясни Зеленогорски.

Що се отнася до евентуално сезиране на Конституционния съд, заради въвеждането на задължителен вот, той допълни, че не са обсъждали тази идея. Зеленогорски подчерта, че продължава да вярва, че разумът ще надделее и задължителното гласуване няма да мине в зала.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4084 |15.04.2016 ПФ предлага джакпот от 100 000 лв. за избиратели . 0| 4421 |14.04.2016 Ще гласуваме задължително на изборите, реши правната комисия в НС . 0| 4268 |13.04.2016 Телевизори и коли за гласоподавателите, предлагат от ПФ . 0| 4751 |11.04.2016 Борисов "чете конско" на министри и депутати от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads