Реклама / Ads
4| 4301 |28.11.2022 НОВИНИ

ГЕРБ пропищяха за злоупотреби в ББР,Петков опитал да овладее банката преди да е министър

.
Деница Сачева
От ГЕРБ изнесоха данни, които показват сериозни злоупотреби с активите на Българската банка за развитие (ББР). Те цитираха финансови отчети, според които се вижда, че изнесените твърдения на Кирил Петков, относно дейността на ръководството на ББР, не отговарят на истината.
 

"На 11 май 2021 г. Кирил Петков се представя за министър икономиката в ББР. По-късно той представя лъжи на нарочни брифинги. Към този момент около 1,4 млрд. лв. е уставният капитал на банката. Дейността е развивана с привлечени средства. Клиентите, които са 90% са малки и средни предприятия, към този момент. През целия юни се опитва да сваля ръководството на ББР. Документите не са изведени в деловодството и нямат подпис и печат".

 

Това заяви бившият социален министър Деница Сачева по време на брифинга.

 

"От отговора на служебния министър на иновациите и растежа установихме няколко съществени факти и обстоятелства. Действително е имало решение на УС да има облигация за над 1 млрд. лв. Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура впоследствие е прекратена, но само с решение на УС без Надзорния съвет. Става ясно, че ръководството на банката е обсъждало хипотеза тази емисия да не бъде реализирана", допълни бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

 

"ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок, затова възлага на консултанти правомощието на обсъдят всички данни. Взето е решение само от УС да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги. Аз съм задала въпрос на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР.

 

Имаме щета за 1 млн. лв. на държавната банка. ББР плаща и 560 хил. лв. отделно за адвокатски услуги. Ако така се държи държавен ресурс, само със спорното списването на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лв. без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица. Това е пряка щета за българската държава", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

„Сега се питаме кой носи отговорност за тази нанесена финснаова щета“, допълни тя.

Атанасова обобщи информацията така: „Решава УС на ББР да емитира емисия от 1 млрд., започва консултации, за които е платен 1 млн. лева. Резултатът е щета, нанесена на банката“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 32460 |28.11.2022 А ако БСП и ГЕРБ не бяха разкрили как агент 0043 мести флашката от единия крачол в другия? А? . 6| 2974 |28.11.2022 ГЕРБ търсели възможности за експертен или технически кабинет . 2| 3630 |28.11.2022 Петър Витанов: Ако някой в БСП мисли да прави замаскирана коалиция с ГЕРБ, „Позитано“ ще му се стори тесен . 9| 13543 |28.11.2022 Стоян Михалев от ДБ: Унижение! Първият ред в парламента на ГЕРБ е от ренегати на ДСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads