Реклама / Ads
5| 4747 |30.11.2022 НОВИНИ

Арабаджиев: Заради лоши кредити държавната банка губи 300 милиона

.
Цанко Арабаджиев
300 милиона лева, отпуснати като кредити от Българската банка за развитие, няма да бъдат върнати. Това заяви изпълнителния директор и член в УС на ББР Цанко Арабаджиев по NOVA.

Той обясни, че кредитите няма да бъдат изплатени, защото фирмите са кухи и няма как да обезпечат плащанията. Според Арабаджиев държавната банка няма какво да направи.

 

„Сигналите са подадени към прокуратурата и към ДАНС, няма какво друго да направим”, каза той и допълни, че не знае нищо за хода на разследванията по тези сигнали.

 

Той коментира обвиненията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР.

 

"При поемането на управлението на банката през 2021 г. заварихме “тежко положение”.  Имахме също така наследство по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развитие привличат средства от други по-големи Банки за развитие, формирани от различни  държави.

 

Нашето учудване беше огромно, когато установихме, че вместо да работи активно с такива партньори, над 90% от привлечените средства от финансови институции, са от няколко китайски банки”, обясни изпълнителният директор на ББР.  

 

“Това не е непременно лошо. Важни са условията, на които са привлечени тези пари”, допълни той. Прегледът, който прави новото ръководство, показва, че условията биха били много по-добри, ако се е работило с други банките. “Затова започнахме разговори с най-големите инвестиционни банки в света”, каза Арабаджиев. 

 

“Стана ясно, че ако банката емитира облигация, с която да замени задължения към китайските банки, без да получава нов дълг, без да увеличава общата задлъжняемост, банката би спестила около 10 млн. лв. годишно”, посочи още той. 

 

ГЕРБ обвиниха ръководството на банката, назначено от Кирил Петков в качеството му на министър на икономиката, за нанесени щети от 1 млн. лв. Тези пари били дадени от банката за консултантски и адвокатски услуги. 

 

“Адвокатските кантори, които се занимават с това, са кантори в Лондон. Големият разход е за тях”, обясни Арабаджиев. Той подчерта, че адвокатските кантори и инвестиционните банки, са същите, с които работи държавата в лицето на МФ. Те са отговорни за емитирането на държавния дълг. 

 

Все още не е ясна причината защо е работено с китайските банки. 

 

“За да не се оправдаваме с международната обстановка - 150 млн. лв погасяваме предсрочно към тези същите китайски банки следващия месец. Ефектът ще бъде 2 млн. лв на година или 8-10 млн. лв за целия срок. Това са пари, които ще дадем по-малко като разход за лихви”, обясни следващите стъпки на ББР Арабаджиев.

 

Банката за развитие има одобрено финансиране в размер на 700 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа.

 

“Договорите с тях ще ги подпишем в рамките на следващите няколко седмици. 700 млн лв. на цена по-ниска от тази, която се финансира държавата в момента. С тези средства ще можем да подпомогнем бизнеса с по-евтин ресурс”, допълни Арабаджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2727 |29.11.2022 ЕК предприема две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност . 0| 2661 |29.11.2022 Семейство от Свищов ”олекна” с над 6 бона заради ало-измамници . 1| 2755 |29.11.2022 НС заседава извънредно заради бюджета . 2| 2689 |28.11.2022 ЕК: България ползва отстъпка от санкциите за руския петрол заради географското си положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads