Реклама / Ads
12| 2438 |15.08.2024 НОВИНИ

Кирил Петков: Не можем да ходим на 8-и, 9-и, 10-и избори, начело е нужен непартиен човек

.
Кирил Петков
През вчерашния ден обискираха имоти на Румен Гайтански - Вълка. Комисията за противодействие на корупцията (КПК) провежда акция във връзка с неправомерно усвоен кредит от Българската банка за развитие (ББР). Става дума за близо 150 млн. лв., дадени на фирма, свързана с Вълка. От кулоарите на парламента Кирил Петков отговори на обвиненията на служебната власт, че назначеното от него ръководство на държавната банка е бездействало в продължение на година. „Чадърът, който закриляше Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев в последните години, се вдигна. Двамата са избягали от държавата”, заяви съ
 

„Преди три години, през третия ми ден като министър на икономиката, излязох и оповестих, че осем фирми са взели 1 млрд. лева. Следващият месец беше една битка, в която се опитвахме да сменим надзора на банката и управителния съвет и успяхме. Накрая на този период, още през 2021 г. цялата документация по този кредит отиде в прокуратурата. Тези 150 млн. лева са дадени на адвоката на Румен Гайтански, който купува фирмата на Гайтански”, коментира в студиото на „Здравей, България” съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.





Той посочи, че има селективно използване на КПК, тъй като 150 млн. лева е сума, с която може да се изградят 30 нови детски градини в страната. Петков е на мнение, че КПК трябва да направи пълно разследване по случая и допълни, че ПП-ДБ се бори за това в държавата да има поне един орган, който да провежда разследвания.

 

„Разбираме че държавата има нужда от управление, но ние бяхме участвали в управление, в което нашите избиратели биха имали доверие”, добави той.

 

По думи на Петков прокуратурата е една затворена система. „30 години тя се самовъзпроизвежда – едни прокурори дават път на следващите прокурори и 30 години нямаме правосъдие и справедливост. Промяната в Конституцията е начинът това да се промени. Ние се опитахме да го оправим, но имаше още един вратар – Конституционният съд, който върна топката”, посочи още Петков.

 






„Осъзнаваме, че не можем да идем на 8-9-10 избори, но не могат да се правят безпринципно коалиции. Ако някои решения се приложат умно, вярвам, че ще има стъпки напред. Начело трябва да има човек, който не е партиен, да има общо доверие на обществото към този човек. Да бъде личност, за която всички да кажем, че може да му се има доверие”, допълни Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4231 |15.08.2024 Малинов за проверките в енергетиката - Европрокуратурата действала "под дългата ръка на Русия" . 0| 2196 |15.08.2024 Площ, два пъти по-голяма от Манхатън, изгоря край Атина . 1| 2212 |15.08.2024 СЗО: Епидемията от маймунската шарка в Африка е извънредна ситуация . 5| 4707 |15.08.2024 Politico: Енергетиката на България - в корупционни скандали. Бурни реакции в Украйна около купуването на реактори от АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads