Реклама / Ads
13| 4402 |15.08.2024 НОВИНИ

Хампарцумян за ББР: Крадците крадат по правила, които те пишат

.
Левон Хампарцумян
Антикорупционната комисия, прокуратурата и ГДБОП вчера часове наред обискираха офиси и жилища на Румен Гайтански-Вълка.
 

Пред камерите бяха конфискувани скъпи автомобили на негови фирми.





Цялата акция е заради заем от почти 150 милиона лева, които държавната Банка за развитие дава на негова фирма през 2019 г. Този заем никога не е върнат и никога не е бил обезпечен.

 

Бурни политически реакции предизвика тази офанзива, заради малката особеност, че тези обстоятелства са известни и подадени в сигнал до същите тези институции преди цели три години.

 

„С пет години закъснение да видиш нещо, което е писано по медии, по блогове, означава тежки зависимости. Институциите не си вършат работата. Някой ги изкомандва и те се задейства, но пет години по-късно. Ако беше пожарна – изгорели сме. Най-вероятно Гайтански го пази Конституцията и Търговския закон. Има титулна собственост. Ще кажат, че са се сменили обстоятелства. От КТБ потънаха 4 млрд. лева. Въпросът е да се смачка корупционният потенциал на системата. „Крадците“ крадат по правила, които те пишат“, коментира в „Тази сутрин“ финансистът Левон Хампарцумян.


„В Българската банка за развитие крайното решение не е било на бившия директор Стоян Мавродиев, а на колективен орган. Нищо няма се случи. Как се дават 150 млн. лева необезпечено – това става само в държавна банка. Частна банка няма да го направи. В държавната банка има друг тип мотивации и йерархични подчинения, но на хартия всичко ще е наред“, допълни той.





„Най-вероятно документацията ще издържи и в съда, защото те са си писали правилата. Както беше с „инхаус“ поръчките (станали най-популярни при строежа на автомагистрала „Хемус“ – бел. ред.), които някой някъде е утвърдил. Резултатът е бедност, изостаналост, вълнообразни пътища и всякакви други неща. Или Терминал 2 да бъде разширен, за да може младите и образованите да поемат към по-добри страни, или да си наредим държавата. Нищо няма да бъде върнато. Тези пари ги пишете заминали в морето. Направеното в ББР може да изглежда несправедливо, но е законно“, подчерта Хампарцумян.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2435 |15.08.2024 Кирил Петков: Не можем да ходим на 8-и, 9-и, 10-и избори, начело е нужен непартиен човек . 16| 4227 |15.08.2024 Малинов за проверките в енергетиката - Европрокуратурата действала "под дългата ръка на Русия" . 0| 2192 |15.08.2024 Площ, два пъти по-голяма от Манхатън, изгоря край Атина . 1| 2206 |15.08.2024 СЗО: Епидемията от маймунската шарка в Африка е извънредна ситуация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads