Реклама / Ads
8| 2187 |09.08.2024 НОВИНИ

Антикорупционната комисия разследва ББР и плащания на заеми от фирма на Румен Гайтански - Вълка

.
КПКОНПИ
 

На фона на инициативата за парламентарно гласуване на оставката на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев, от ведомството съобщиха в петък, че разследват скандалния заем от близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР) за фирма на Румен Гайтански-Вълка. И не само него.

 

Кредитът е отпуснат преди повече от 5 години, но изведнъж комисията се задейства и за още по-стари събития - от 2018 г. .

От прессъобщението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) се разбира, че се разследват длъжностни лица от ББР за безстопанственост и присвоявания около въпросния заем, с който според комисията са били покривани плащания по кредит на контролираното от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" АД.


Малко преди изпращането на прессъобщението, Лена Бориславова обяви, че от "Продължаваме промяната-Демократична България" са събрали необходимите подписи, за да внесат гласуване на оставката на шефа на КПК Антон Славчев в парламентарна зала. Подписали са се 84 депутати, включително от "Възраждане" и "Величие".

 

КПК съобщава, че е установила верига от свързани фирми, захранвани със заем от държавната банка. Една от тях е покривала финансови задължения на Доган към свързваната с ДПС Търговска банка Д.

 

Ведомството съобщава следната фактология. През 2019 г. ББР е отпуснала на „Роудуей кънстракшън“ АД кредит на стойност 148,5 млн. лв, като за обезпечение по него служи сключен договор за доставка на инертни материали от свързания с кредитополучателя „Пътстройинженеринг“ АД, чийто основен акционер е „Биомайнинг“ АД.


"В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р. Г.", обясняват от КПК. Инициалите съвпадат с името на Румен Гайтански - Вълка.


От КПК отбелязват, че договорът, послужил като обезпечение на заема, е бил прекратен само седмица след подписването му през 2018 година.

 

Антикорупционната комисия е открила и данни, че дружеството „Кристална вода“ АД е получило значителни финансови средства под формата на заем от „Био майнинг“ АД. Ведомството е установило и че Р. Г. е свързан с управлението на „Кристална вода“ АД, която е обезпечител по договор за кредит между Търговска банка Д и ТЕЦ „Варна“ АД на Ахмед Доган от 2019 година.

 

„Кристална вода“ АД е погасявала задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“, пише още антикорупционната комисия. Това е станало в периода, в който фирмата „Био майнинг“ АД е дало заем от 30 млн. лв. на „Кристална вода“ АД.


В прессъобщението на КПК се посочва още, че комисията, наследник на КПКОНПИ, често критикувана, че служи като инструмент за разправа с политически противници, разследва продажбата през юли тази година на свързаното с Гайтански „Пътстройинженеринг“ АД на дружество, регистрирано в Кърджали.

 

Антикорупционната комисия съобщава, че е открила нарушения на закона, "довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3737 |09.08.2024 Легендарният завод "Ален мак" от НРБ възкръсва с нов собственик . 3| 2718 |09.08.2024 Немски БТР-и край Курск. В областта е обявено извънредно положение . 14| 2294 |09.08.2024 Камен Невенкин: Украинците ще се опитат да задържат парчето територия край Курск като разменна монета при бъдещи преговори . 9| 3539 |09.08.2024 795 хиляди българи получават "незаслужени" пенсии, плащаме грешни 1,4 млрд. лева за тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads