Реклама / Ads
9| 2339 |03.09.2024 НОВИНИ

Росен Карадимов за отпуснатия от ББР кредит: Това е огромен необезпечен кредит, един подарък

.
Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов Източник: Стопкадър: bTV
"Това е ненормална ситуация. Това е един огромен необезпечен кредит, един подарък." Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е и бивш председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, във връзка с отпуснатия от банката 150 млн. лева кредит на на Румен Гайтански.
 

"Това провокира всички извънредни последващи действия, които предприехме. ББР през 2019 г. няма нищо общо с ББР през 2024 г., като една от причините е именно този кредит. Станах председател на Надзорния съвет през ноември 2022 г. и заварих седем големи кредитни експозиции. Те бяха сложени на специален режим", посочи Карадимов.

 

Може да се приеме, че като обезпечение за този кредит са предоставени договори, които не са били валидни към онзи момент. Към 2024 г. това не е възможно, категоричен бе той.





"Банката започна да обслужва неограничено военно-промишленият комплекс на България. Този комплекс донесе 1.3 млрд. лв. на бюджета за миналата година. Направих среща с всички шефове на частни и държавни предприятия в България. В момента тече банковото обслужване на тези хора. Банката влезе в сектора на здравеопазването. Направих среща с ръководители на болници", каза още служебният министър на иновациите и растежа.

 

Карадимов, който беше назначен от служебното правителство за координатор на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, уточни, че задачата му е да осигури за материално-техническото обезпечаване на МРРБ - заради ГРАО системата, МВР - заради охраната на вота, Министерството на правосъдието - заради гласуването в затворите, Министерството на външните работи - заради гласуването в чужбина, и в Министерството на електронното управление - заради верифицирането на машините и осигуряването на видеонаблюдението в деня на изборите.

 

Той увери, че всеки сигнал за купуване на гласове ще бъде проверен.





"Купуването на гласове е престъпление по НК. Следователно цялата процедура по установяване и доказване на купуването на гласове минава в рамките на наказателната превенция. Прокурорите няма да тръгнат по махалите, но установяването на едно престъпление върви по друг правен ред. Разпорежданията на премиера Главчев са за абсолютна прозрачност на действията на правителството. Ако се върнем към последните избори - това са първите избори, които не са обжалвани. Това означава, че МВР си е свършило работата. Това е част от наказателната превенция. Прокуратурата трябва да даде съотвените разпореждания по сигнали."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10915 |03.09.2024 Празните улици на София: Затишие пред септемврийската буря . 0| 2221 |03.09.2024 Заместник генералният секретар на НАТО е уведомил Столтенберг, че се оттегля от поста на 10 септември . 2| 2370 |03.09.2024 Получаваме нови влакове от „Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка" . 24| 12868 |03.09.2024 Най-малко 47 убити, над 200 ранени. (Теро)Русия удари учебно заведение и болница в Полтава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads