Реклама / Ads
15| 4498 |20.11.2009 НОВИНИ

ГЕРБ събра 60% народна любов

.
100 дни след старта на правителството на ГЕРБ, близо 60% от хората одобряват работата му. Хората дали крайно отрицателни оценки са една 10,7%. Това показват последните резултати от телефонно проучване на агенция СКАН, извършено на територията на цялата страна.
 

Тази висока оценка правителството получава за енергичните си действия при завареното тежко наследство от Сергей Станишев и по специално за овладяване на бюджетния дефицит, възвръщане на доверието на европейските партньори и размразяване на стопирани фондове, за разкриването на злоупотребите на бившите управляващи. В същото време трябва да се отчете,че тези високи оценки имат в известна степен авансов характер и са обвързани с сериозни очаквания на избирателите. Ниският дял на напълно положителните оценки (11%) говори, че са налице първите признаци на демонстрация на резерви и напрежение, породени от дефицита на реални политики

Високата оценка на гражданите за кабинета на ГЕРБ в значителна степен се дължат на голяматаа популярност и авторитет на министър-председателя Бойко Борисов. Неслучайно месеци след като състави настоящия кабинет неговият рейтинг в обществото е ненадминат и е със значителна разлика пред останалите български политици. 45,4% от интервюираните дават максималната положителна оценка за първите ходове на премиера. а като се отчете и приблизително същия дял на хората, оценяващи го в положителната част на скалата, то става ясно защо е толкова голямо доверието към него .Това, което е интересно е, че високите оценки за дейността на премиера в София в значителна степен се припокриват с тези на национално ниво.

Втори в рейтинговата класация на кабинета е министър Цветан Цветанов – с32,9% одобрение, следван от Йорданка Фандъкова – 30,6%, Божидар Димитров – 24,2%, Румяна Желева – 23,4%, Маргарита Попова – 21,8%. Последни в класацията са министрите Нона Караджова и Божидар Нанев. Те са и най–слабо разпознаваеми в обществото. Освен непопулярните мерки, които здравният министър предложи по отношение на болничната помощ, за ниските оценки на голяма част от гражданите способства и невисоката му популярност и епизодично медийно присъствие.

Почти 50% от анкетираните не се присъединяват към исканията за импийчмънт на президента Георги Първанов, но посочват два основателни повода за ескалиране на недоверието към него.
Най-основателна причина за да бъдат прекратени правомощията на настоящия президент респондентите отбелязват прикриването от негова страна на фалшификацията на изборните резултати в Турция и САЩ. Приблизително 43,3 % от интервюираните посочват този мотив за исканото предсрочно прекратяване. Естествено е този мотив да вълнува най-значимо обществеността, защото българинът е особено чувствителен към всякакъв вид изборни фалшификации и особено към тези(поради честотата им) свързана с българските граждани в Турция. Прави впечатление, че две трети от хората, които извеждат този мотив са хора с дясно мислене, а делът на хората с ляви убеждения, които отбелязват този мотив е едва 15%, което още веднъж показва колко тежки са негативите на управлението на Тройната коалиция.

В същност отговорността на президента за създаването и подкрепата на Тройната коалиция, която получи наказателен вот през лятото, хората поставят на второ място сред исканите мотиви за предсрочно прекратяване. 29,6% от интервюираните посочват този мотив сред основанията за искане на импийчмънт, като зависимостта на извеждане на този мотив от политическата ориентация е аналогична на горния.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4492 |16.11.2009 Тийнейджъри легнаха под влак заради нещастна любов . 1| 5156 |06.11.2009 ВСС се коoрдинира с Народното събрание . 3| 6312 |04.10.2009 Рухна покривът на първото Народно събрание . 10| 4846 |26.08.2009 Иван Костов: Бюджетните приходи няма да бъдат събрани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads