Реклама / Ads
14| 3451 |05.10.2021 НОВИНИ

ГЕРБ щели да застанат зад Панов, ако Герджиков загуби на първи тур

.
Томислав Дончев
Ако подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент проф. Анастас Герджиков загуби на първи тур, Борисовата формация ще подкрепи Лозан Панов. Тази категорична позиция излезе от устата на Томислав Дончев в интервю за “Свободна Европа”.
 

Игра по тънките струни на обществената душа или просто популизъм

 

Бившата управляваща партия превърна лайтмотива “Радев е разединител на нацията с вдигнат юмрук” в лозунг на президентската кампания на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков по линията на “нуждата от обединение”. Дончев отрече решението ГЕРБ да не излъчи партиен кандидат, а по-скоро да застане зад личност, издигната от инициативен комитет, да е заради опасения, че Борисовата формация може да загуби изборите. Било нормална практика

 

"Напълно допустимо е с подобна политическа технология да се прави опит за привличане на по-широка подкрепа. При тези президентски избори няма нито един, излъчен от политическа сила. Става дума за мажоритарен избор, където партийността едва ли е най-важното качество. От огромно значение е това, че в момент на остро политическо противопоставяне една чисто партийна кандидатура ще засили градуса на политическите емоции", посочи още Дончев.

 

Ако Герджиков обаче загуби на първи тур, ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата на Лозан Панов. Това би било интересно. Шефът на Върховния касационен съд с изтичащ мандат има зад гърба си дълъг период на битка със статуквото и установения модел. Освен това кандидатурата на Панов на практика може да обедини не само симпатизантите на "Демократична България", но и по-широк кръг избиратели, които гласуват за т.нар. партии на протеста.

 

“Издигаме кандидатурата на Лозан Панов, защото за нас това е човекът, който в най-голяма степен олицетворява като ценности, послания и действия това, за което ние се борим - върховенството на правото, независимостта на съда, реалната съдебна реформа, която да разчупи моделите на статуквото в съдебната власт, така че да имаме правораздаване, а не правообслужване”, посочиха от инициативния комитет, издигнал Панов за кандидат. 

 

Казано с други думи - кандидатурата на шефа на ВКС е в отговор на исканията на протестиращите срещу управлението на ГЕРБ. Въпросът тук е опитва ли се Борисовата формация да спечели електорат от онези, които настояваха за оставката на бившето управление по българските площади миналата година. 

 

На 14 ноември обаче няма да избираме само президент, а и парламент. Интригата в битката за депутатските места в следващото народно събрание се засили след влизането на партията “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев, които продължават да печелят симпатиите на избирателите. Освен това вече няколко социологически проучвания показват спад в доверието към първата политическа сила в 46-тото НС - “Има такъв народ”. В момента ГЕРБ се нареждат първи според социолозите, но Дончев е категоричен - ако разликата е около или под 1%, Борисовата партия няма да опита да състави правителство. При преднина от 5-6% обаче “трудно би избягала от отговорност” и ще направи такъв опит. 

 

Той добави, че ако в следващия парламент пътят е към обединение, ГЕРБ ще работи за такъв разговор, а в зависимост от нивото на депутатите може и да го инициира. Дончев би участвал и в такъв за съдебната реформа, но има проблем когато тя се свежда само до смяна на главния прокурор Иван Гешев.

 

Бившият вицепремиер коментира и ултимативните изказвания на Кирил Петков по отношение възможните разговори за търсене на подкрепа. Преди няколко дни бившият икономически министър в служебен кабинет №1 на Стефан Янев посочи, че “Продължаваме промяната” би седнала на разговори с ГЕРБ, само ако формацията се отрече от порочното си минало и признае за огромните кражби по време на своето управление. “Коалицията на почтените”, както бе наречена неведнъж формацията предизвика реакции, а Дончев заяви - "Самочувствието да си универсален морален императив и да караш другите да се покайват в името на високите идеали, които следваш, е леко подозрително".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5118 |04.10.2021 Бабикян: Герджиков е силен кандидат, но представлява консорциум между ГЕРБ и ДПС . 3| 3672 |04.10.2021 ГЕРБ - Стара Загора избра омбудсман в нарушение на конкурс . 13| 15724 |04.10.2021 Нидал Алгафари: От ГЕРБ можеше да издигнат Борисов, Дончев и Захариева, но трудно биха спечелили . 6| 4293 |02.10.2021 Елена Йончева: В ЕНП са разочаровани от ГЕРБ, но не го казват публично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads