Реклама / Ads
44| 5023 |20.09.2013 НОВИНИ

ГЕРБ се възнаградили с 29 млн. лв. по време на криза

.
Петър Мутафчиев Източник: Булфото
Около 29 млн. лв. допълнителни възнаграждения са получили служителите на девет министерства за последните две години от управлението на ГЕРБ – 2011 и 2012 г.
 
Петър Мутафчиев от Коалиция за България е получил отговор на писмените въпроси, които е задал към редица министерства за допълнителните възнаграждения, които са получавани от техните служители, съобщи самият той пред журналисти в парламента. Сумата включва възнаграждения получавани както по правилника за стимулиране, така и за участие в комисии, касаещи обществени поръчки и т.н.

Отговори са получени от следните министерства: Министерството на транспорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, Министерство на отбраната, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на външните работи.

Най-голяма сума за допълнително стимулиране на държавните служители е отпускана в Министерството на финансите – около 14 млн. лв., а най-малка е сумата в Министерството на образованието и науката – 100 000 лв.

„Има служители, които са получавали десетки хиляди лева допълнителни възнаграждения. За две години един служител от Министерство на транспорта е получил над 110 000 лв. само за участие в комисии, което е недопустимо за период на криза. В една от годините този служител е получил 58 000 лв. Ще поискаме конкретни данни за тези служители, за да е наясно обществото как са харчени държавните средства”, посочи депутатът.

„Нашият въпрос беше формулиран и за конкретни лица, т.е. да ни се представят данни за фамилиите, длъжността и какви суми са получавани като допълнително възнаграждение и участие в комисии. Ползвайки Закона за личните данни подобен списък ни беше отказан. Данните са дадени общо за дирекции с обща численост. Ние не сме удовлетворени от този отговор. Тук става дума за разходване на държавни средства от държавния бюджет, става дума за период, в който на всички български граждани бяха замразени доходите. През целия този период държавните служители са получавали допълнителни заплати.

Ще зададем отново въпроса си, заяви Мутафчиев. Той уточни, че чакат отговори и от останалите министерства.

„Това не е атака към администрацията. Това е атака към принципа на разпределение на държавните средства от досега управляващите от ГЕРБ”, отбеляза депутатът. Той подчерта, че иска откритост и да е ясно какво е ставало в двете години, когато се е твърдяло, че трябва да се свиват доходите, не се увеличават пенсии и заплати на учители, полицаи, а същевременно някой е раздавал пари.

„Надявам се, че сегашното правителство ще вземе поука от това, така че да не се получават такива дисбаланси”, каза още Петър Мутафчиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5135 |20.09.2013 ГЕРБ: Програмата на Орешарски - 43 страници лозунги . 36| 5252 |20.09.2013 ГЕРБ се оплаква на Волен и прокуратурата от Хохегер . 17| 5163 |19.09.2013 Генерал Атанасов: Върви някакво договаряне между управляващи и ГЕРБ . 118| 5568 |19.09.2013 ГЕРБ отговаря на отчета със "100 мерки, 100 лъжи"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads