Реклама / Ads
12| 4090 |05.02.2021 НОВИНИ

Герберщина: Събраха в един закон хазарта и децата с увреждания

.
Източник: БГНЕС
От ГЕРБ успяха да прокарат през парламента на първо четене поредни изменения в закона за извънредното положение. Забележителното е, че с поправките се променят още 8 други действащи закона, регулиращи най-разнообразни сфери – от хазартните правила до семейните помощи за децата с трайни увреждания. Това стана възможно като въпросните изменения бяха поместени в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта.
 

Така депутатите на Бойко Борисов отново злоупотребиха с тази правна техника, която трябва да се ползва само по изключение. Авторите на проекта са група парламентаристи от ГЕРБ, начело с шефа на бюджетната комисия на Народното събрание Менда Стоянова.

 

Промените в извънредния закон предвиждат мерки в подкрепа на финансите на изнемогващите в кризата общини. Това обаче е само малка част от законопроекта. Основната му част е съсредоточена в преходните и заключителните разпоредби, чрез които се изменят Законът за ДДС, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за хазарта, Законът за националната стандартизация, Законът за държавните резерви и военновременните запаси, Законът за семейните помощи за деца, Законът за държавния бюджет и Законът за социалните услуги. Особен смут предизвикаха новостите в хазартните правила, засягащи игрите кено и бинго – най-вече със спешността, с която бяха внесени.

 

В дебата по законопроекта в пленарната зала в петък депутатите от опозицията откроиха порочния подход на управляващите към законодателството. „В рамките на това Народно събрание се превърна в стил начинът, по който законодателстват управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти”– по бързата писта в петък е внесен законопроектът, минава тази седмица през съответните комисии и днес в петък го разглеждаме на първо четене. Къде е отговорността на Министерския съвет, къде е съгласувателната процедура, къде е публичното обсъждане по тези важни въпроси?”, попита Хасан Адемов от ДПС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5201 |03.02.2021 Бимбалов: Уважаеми 20%, това не ви е временно състояние. Това ви е смотания, единствен живот . 23| 4277 |03.02.2021 ЦИК на колене: ВАС върна ”Атака” в „Обединени патриоти” . 16| 4360 |03.02.2021 Васил Божков: Един глас може да бъде заглушен, милиони - никога . 13| 3684 |01.02.2021 ЦИК заличи ”Атака” от коалиция ”Обединени патриоти”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads