Реклама / Ads
2| 4725 |11.12.2020 НОВИНИ

Гергов помогнал да спре проверка срещу Цацаров за сплашване срещу издателя Сашо Дончев

.
Георги Гергов
Върху предполагаемата топла връзка между пловдивския бизнесмен Георги Гергов и бившия главен прокурор Сотир Цацаров тези дни падна известен сноп светлина в потвърждение на съществуването на т.нар. ”Пловдивско лоби” от зависимости между бизнеса и властта –няколко медии изнесоха актуална информация по т.нар. афера, известна като ”ЦУМ- гейт” израз, с който се означава срещата между трима души в офиса на бизнесмена Георги Гергов през 2017 г.
 

Освен самия Гергов, участници в срещата са тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и бизнесменът и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев. Офисът, в който е протекла срещата, е разположен в ЦУМ, както пише "Свободна Европа“ в публикация от 9 декември.


Срещата между тримата се провежда на 10 юли 2017 г. и според Дончев е организирана от Гергов в неговия офис в ЦУМ, като пловдивчанинът е посредничил на ексглавния прокурор за рандевуто с издателя на "СЕГА“. На разговора Цацаров се опитал да въздейства върху Дончев със сплашване, намесвайки се в редакционната политика на медиите му.
„ЦУМ-гейт“ стана известен от медийни изяви на Сашо Дончев. Той направи публично достояние тайния разговор, който организирал Георги Гергов. Започна проверка на Сотир Цацаров от съдебни инспектори, която наскоро е приключила и както пише "Свободна Европа“: „Една проверка на бивш главен прокурор е приключила с това, че обвинителят е отказал съдействие на проверяващите, но въпреки това версията му е била приета за достоверна“.


Отказ от съдействие на съдебните инспектори за изясняване на случая с „ЦУМ- гейт“ е направил и бизнесменът-социалист Георги Гергов По време на проверката той е областен председател на БСП в Пловдив и член на Националния съвет на партията и на Изпълнителното бюро.


Проверката е прекратена заради отказите на Цацаров и Гергов, а в мотивите за прекратяването от Инспектората на Висшия съдебен съвет /ИВСС/ са написали, че единствено Сашо Дончев е съдействал на проверяващите и е отговорил на техни въпроси, уточнява "Свободна Европа“. "Инспекторатът обаче приема неговите твърдения за недоказани, тъй като ползва в заключенията си официалната позиция по случая на Цацаров, публикувана на сайта на прокуратурата. Според нея бившият главен прокурор не е заплашвал по никакъв начин издателя, а е отклонил негово искане да повлияе на висяща прокурорска проверка“.


В хода на проверката Цацарав обаче е потвърдил, че е присъствал на разговора, според „Медиапул“, но нарекъл скандала „сценарий“.


Заради участието си в „ЦУМ-гейт“ Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов и го отстрани от Изпълнителното бюро на БСП, по-късно се разбра, че той има и други близки контакти с властта – с президента Румен Радев, с когото се снимаха на маса на сватбата на сина на вицето Илияна Йотова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4038 |11.12.2020 Явор Божанков към властта: Вие сте като комунисти, но от ”Алиекспрес” . 65| 10410 |06.12.2020 След Берлин и София под натиск от САЩ да спре Балкански поток . 22| 7497 |29.11.2020 Александър Симов: Нашенска Мата Хари спретнала на Борисов постановката с кюлчетата, еврото, пистолета и крема срещу гъбички . 13| 4592 |24.11.2020 Д-р Симидчиев: Разпространението на вируса може да спре, ако 99% от хората спазват мерките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads