Реклама / Ads
11| 5596 |14.01.2015 НОВИНИ

Германец уличи Марио Николов по аферата „Сапард”

.
Марио Николов
Софийският апелатовен съд успя да осъществи видео-конферентна връзка с Германия и да разпита немския гражданин Ул Райзахер във връзка с делото „Сапард”. Мъжът е управител на фирма, занимаваща се с машини за производство на хранителни стоки. Райзахер се познава най-добре с Марио Николов, за Ана Шаркова изрази съмнение, а за останалите подсъдими бе категоричен, че не се познават, съобщи Нюз.бг.
 

Аферата „САПАРД" подсъдими са Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков, които са обвинени в източване на 7,5 милиона евро, в прането на същата сума и ръководене и участие в организирана престъпна група - съответно отговарят и пред спецсъда.

 

Немският свидетел се е срещал с Марио Николов в Германия и в България повече пъти. Райзахер имал търговски отношения с фирмите „Родопа консерв", „Родопа голд" и „Родопа мийт" - купувал машини, а след това ги продавал. "Част от тези фирми, по моите спомени, са офшорни и се намират в Кипър, Америка и Ирландия", заяви свидетелят по време на конферентния разговор. Контактувал с Марио Николов във връзка с договор за закупуване и продажба на машини. Сделките са реализирани в периода 2002г. - 2004 г.

 

През 2002 г. Райзахер закупил употребявани машини за месо от България. Някои от тях дружеството му преправяло, а други не били трансформирани - всички обаче били препродавани. Ремонтираните машини предлагал отново в нашата страна. Той се позова и на документ (от 11 ноември 2002 г.), доказващ, че преработени машини е продавал и на птицекланица "Чубра", която също е сред дружествата, чието име е замесено в аферата.

 

Оказва се обаче, че голяма част от фактурите и офертите са били фалшиви. Райзахер коментира оферта от 8 март 2008 г., която е подписана от негово име и е отправена към птицекланицата. Свидетелят бе категоричен, че подписът, положен до името му, не съответства на неговия. Оформлението на страниците също не съответствало на това, което те са изработили. Разлики има и в записаните цени на машините.

 

Иначе, Райзахер обясни, че дружеството му е превеждало парите за машините до офшорните фирми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6682 |04.01.2015 Германец прави приют за магарета в Гоцеделчевско . 30| 4693 |16.10.2014 В. Сидеров: В следващото правителство ще са проамерикански марионетки . 2| 4590 |03.10.2014 Делото срещу Марио Николов пак зацикли . 8| 4713 |17.08.2014 Марио спасил втори живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads