Реклама / Ads
0| 2865 |10.05.2022 НОВИНИ

Германия подготвя кризисен план за рязко прекратяване на руския газ

.
Германските служители тихомълком се подготвят за всяко внезапно спиране на доставките на руски газ с пакет за спешни случаи, който може да включва поемане на контрол над критични фирми, казаха пред Ройтерс трима души, запознати с въпроса.
 

Подготовката, ръководена от Министерството на икономиката, показва повишената готовност за доставките на газ, които захранват най-голямата икономика в Европа и са критични за производството на стомана, пластмаса и автомобили. 


Руският газ представлява 55% от вноса на Германия за миналата година. Берлин е подложен на силен натиск да развали бизнес отношенията си с Москва, които според критиците помагат за винансирането на руската война в Украйна.


Германия заяви, че иска да се откаже от руските доставки, но очаква да разчита на руски газ до средата на 2024 г. Остава неясно дали ще се случи рязко спиране. Официалните представители посочват пред "Ройтерс", че Германия иска да предотврати ескалация, като например подкрепи европейското газово ембарго, след като вече подкрепи санкциите срещу Москва за въглища и петрол. Берлин обаче се опасява, че Русия може да прекъсне притока на газ едностранно. Затова и страната иска да е готова, ако това се случи. 


Правителството ще подкрепи отпускането на допълнителни заеми и гаранции за подкрепа на енергийните фирми, като им помогне да се справят с растящите цени, и би могло да вземе под крилото си критични компании, като рафинерии, например, обясниха тримата служители пред агенцията. 


Сега се обсъжда как може да използва мярката на практика.


Национализацията на енергийните компании според един от източниците на "Ройтерс" е вариант, който се обмисля, но ще трябва да се прецени внимателно и да бъде оправдано с цел осигуряване на енергийни доставки, а не за да бъде наказана Русия. Запознати с темата посочиха още, че Германия може да вземе дялове в няколко компании. Това вече се е случвало - през 2018 г. държавната банка за развитие KfW купи 20% от оператора на енергийна мрежа 50Hertz, за да отблъсне оферта от китайската държавна мрежа.


Окончателният правителствен пакет за извънредни ситуации все още не е финализиран. 


Обсъжда се още как държавната банка може да облекчи натиска върху "критичните компании" с допълнителни заеми и спешни кредитни линии, които биха могли да използват, ако цените на енергията скочат. 


Германия също проучва как би дала газ при спешни случаи. Обмисля се дали да се даде приоритет на индустрията пред домакинствата, което би било обрат в досегашната политика.


Дискусиите се развиват на фона на войната в Украйна и все по-напрегнатото противопоставяне между Москва и Брюксел, който подкрепи строги санкции за изолиране на Русия. Руският президент Владимир Путин не загатна колко дълго ще продължи нападението им срещу Украйна, което Кремъл нарича "специална военна операция".


Руският газов гигант "Газпром" спря износа за Полша и България миналия месец, защото държавите отказаха да плащат за синьо гориво в рубли - нещо, за което Москва настоява. Кремъл отхвърли обвиненията на Европейската комисия, че използва доставките на природен газ за изнудване. Същевременно от Русия заявяват, че са надежден доставчик на газ.


Служителите казаха, че Германия достига границата на санкциите, които може да наложи, без да отключи икономическа спирала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3481 |06.05.2022 Германия дава на Украйна седем самоходни бронирани гаубици . 0| 3167 |04.05.2022 Висш служител на Кремъл подготвя „парад на победата“ в Мариупол . 0| 3261 |03.05.2022 Посланикът на Украйна в Германия нарече Шолц „обидена наденица“ . 0| 6182 |02.05.2022 Русия врътна кранчето на газа за Германия по газопровода „Ямал-Европа“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads