Реклама / Ads
1| 3576 |28.12.2022 НОВИНИ

Германия с призив към косовските сърби - да премахнат ”незаконните” барикади

.
Германия призова сърбите да вдигнат ”незаконните” барикади на границата на Косово. Те се разшириха през нощта до ключовия пропускателен пункт след седмици на протести, които доведоха региона до ръба на нов конфликт. Говорител на германското външно министерство каза, че правителството в Берлин е ”много загрижено“ от напрежението и призова сърбите да разтурят ”незаконните барикади“.
 

Сръбският президент Александър Вучич постави армията на западната ни съседка в състояние на висока бойна готовност, за да реагира светкавично, ако избухне насилие между сръбското малцинство в съседно Косово и неговите етнически албански власти. Той обиколи армейските части в район, граничещ с Косово.

 

Вучич обвини правителството на Косово, че се опитва да изтласка останалите етнически сърби в региона. Междувременно базираната в Прищина администрация обвинява Сърбия, че подклажда протестите в опит да осуети правото на Косово на суверенитет, след като то обяви независимост от Сърбия през 2008г. Сърбия, чиито войски бяха изгонени от Косово след война от 1998-1999 г., отказва да признае Косово за държава.

Напрежението продължи да нараства във вторник, след като сърбите издигнаха нова блокада. Външното министерство на Косово посъветва пътуващите да избягват главния ГКПП от Сърбия при Мердаре и обвини "сръбските престъпни групи“ в организирането на протеста.

 

"Институциите на Косово няма да говорят и да си сътрудничат с престъпниците, а ще ги арестуват“, се казва в изявление на правителството на Косово: "Поставянето на барикади на улицата е незаконен, неприемлив акт и няма да бъде толериран. Говорител на германското външно министерство каза, че правителството в Берлин е "много загрижено“ от напрежението и призова сърбите да разтурят "незаконните барикади“.

 

"Вчерашната блокада на граничния пункт Мердаре от сръбска страна допълнително влошава ситуацията“, каза говорителят Кристофер Бургер на редовна пресконференция в Берлин. "Косовските сърби трябва незабавно да разчистят тези барикади в Косово. Сърбите носят особена отговорност тук“. Германия също призова Косово да върне в дневния ред на водените от ЕС преговори споразумение със Сърбия, което ще даде повече автономия на етническите сърби, живеещи в Косово. Нормализирането на връзките между двете страни е изискване за присъединяването им към Европейския съюз.

 

Премиерът на Косово Албин Курти отказа да предостави автономия на сръбската общност. Напрежението избухна тази година, когато правителството му се опита да наложи нови правила, изискващи от сърбите да преминат към регистрационни номера и лични документи, издадени от Прищина, а не от Белград. Косовските власти засилиха полицейското присъствие на север.

 

Много от около 100 000 етнически сърби, които все още живеят в Косово, протестират срещу предполагаемото малтретиране от косовски служители и настояват за освобождаването на хората, задържани от полицията. Сърбия поиска от ръководените от НАТО сили КФОР да й позволят да преразположи войски в Косово, за да защити сръбското население там. КФОР призова за спокойствие и поиска от Белград и Прищинада избягват действия, които могат да ескалират кризата. Германия разкритикува правителството на Вучич за изостряне на напрежението.

 

"Националистическата реторика, каквато чухме от сърбите през последните седмици, е напълно неприемлива“, каза Бургер, говорител на германското външно министерство. "Засилването на военното присъствие близо до сръбската граница с Косово изпраща напълно грешен сигнал“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3486 |28.12.2022 БСП с призив: Да се предприемат всички действия за защита на Христо Грозев . 5| 3498 |20.12.2022 Закъсняло възмездие. В Германия осъдиха 97-годишна жена, отговорна за нацистки престъпления . 0| 3280 |20.12.2022 АЕЖ с призив към депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов и адв. Менко Менков да оттеглят жалбите си срещу автори от BIRD.bg . 1| 3108 |11.12.2022 21 000 били симпатизантите на превратаджиите в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads