Реклама / Ads
0| 2890 |11.07.2022 НОВИНИ

Германия - на тръни след спрения руски газ

.
Доставките на руски газ за Германия по газопровода ”Северен поток 1” бяха спрени за 10 дни. Подкрепяните от Русия оператори на тръбопровода мотивират решението си с годишната поддръжка на инфраструктурата. Германските министри обаче смятат, че врътването на кранчето е политически мотивирано, за да се окаже натиск върху Берлин. Правителството на Германия се притеснява, че доставките на газ могат да бъдат намалени или окончателно прекратени.
 

Миналия месец германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че руският президент Владимир Путин използва газа "като оръжие", за да отговори на европейските санкции. В средата на юни руската държавна газова компания "Газпром" намали газовите потоци през "Северен поток 1" до едва 40% от капацитета на газопровода. От там се оправдаха със забавеното връщане на оборудването и обвиниха обслужващата тази дейност компания - Siemens Energy.


Канадското правителство казва, че сега ще върне ремонтирана турбина на Siemens в Германия за тръбопровода. Този ход разгневи украинското правителство, което обвини Канада, че е приспособила санкциите, наложени на Москва, "към капризите на Русия". Канада казва, че предоставя на Siemens Canada "ограничено във времето и отменяемо разрешение" да изпраща ремонтирани турбини обратно в Германия, въпреки санкциите.

 

Междувременно от Европейската комисия посочиха, че Канада не нарушава санкционната политика на ЕС срещу Москва, защото те не се отнасят до оборудването за транзит на газ.


Спирането на тръбопровода засяга и Италия, където енергийната група Eni заяви, че ще получи около една трета по-малко газ от руския "Газпром" в понеделник в сравнение със средните количества, доставени през последните няколко дни. Ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол предупреди, че Русия може напълно да прекъсне доставките на газ за Европа и държавите на стария континент трябва да се подготвят отсега. 


Русия вече спря доставките на газ за Полша, България, Холандия, Дания и Финландия заради отказа им да се съобразят с нова схема и да плащат за синьо гориво в рубли. 


След нахлуването на Русия в Украйна през февруари Германия намали зависимостта си от руски газ от 55% на 35% и иска да спре да използва газ от Русия напълно. Но ако руските доставки внезапно бъдат прекъснати ова може да насочи Германия към голяма рецесия, защото цели индустрии разчитат на газ и повечето немски домове го използват за отопление. Експерти от индустрията, цитирани от германски медии, казват, че химическият сектор ще бъде най-силно засегнат от недостиг на газ. Той представлява 15% от потреблението на газ в Германия и прекъсването може да доведе до недостиг на стоки като торове, фармацевтични продукти, перилни препарати и козметика. Германските домакинства и ключови услуги като болници ще бъдат приоритетно снабдени с газ съгласно правителствен план за извънредни ситуации.


Германските газови хранилища в момента са пълни с около 64%. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4250 |11.07.2022 По-добре сега да се направи евроатлантически кабинет, отколкото след изборите, смята политолог . 0| 3227 |11.07.2022 Доставките на руски газ към Германия спират за 10 дни . 0| 3044 |11.07.2022 256 нови случаи на COVID-19 за последните 24 часа . 0| 3314 |11.07.2022 Стоян Михалев, ДБ: В следващия парламент ще е още по-трудно да се направи коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads