Реклама / Ads
6| 3167 |17.06.2023 НОВИНИ

Германският посланик у нас: Подкрепяме ви за членство в Шенген

.
Германският посланик Ирене Мария Планк
По отношение на членството си в еврозоната България следва да изпълни така наречените критерии за конвергенция. Освен това към момента процентът на инфлация все още продължава да бъде проблем за вас.
 

Това обяви германският посланик Ирене Мария Планк в интервю за „Нова телевизия“.

 

Припомняме, че критериите за конвергенция са четири:

Ценова стабилност. - размерът на инфлацията не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели.

 

Друго изискване са  стабилни и устойчиви публични финанси Държавата да не е обект на процедурата при прекомерен дефицит.

 

Третото изискване е стабилност на валутните курсове. Държавата трябва да участва във валутния механизъм (ERM II) в продължение на най-малко две години без сериозни отклонения от централния курс на ERM II и без да е осъществено девалвиране на двустранния централен курс на нейната валута спрямо еврото през същия период.

 

Важни са и дългосрочни лихвени проценти. Дългосрочният лихвен процент не трябва да бъде по-висок от два процентни пункта над размера в трите държави членки с най-добри показатели в областта на ценовата стабилност.

 

И последното е правното сближаване. Кандидатите за членство в еврозоната трябва също така да гарантират, че националното им законодателство е съвместимо с Договора и с Устава на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и на Европейската централна банка (ЕЦБ).

 

В същото време германската посланичка изрази категоричната позиция, че България следва да стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Ирене Мария Планк припомни, че позицията на Германия по този въпрос е изразена още миналата година от федералния канцлер Олаф Шолц. В речта си пред Карловия университет Шолц заявил, че Хърватия, Румъния и България отговарят на всички технически изисквания за пълноправно членство в Шенген.

 

В същото време Планк обърна внимание, че някои държави членки на Европейския съюз трябва все още да бъдат убедени, че мястото на България е в Шенген и в този процес Германия с удоволствие би подкрепила България.

 

На въпрос как би коментирала случващото се в съдебната система на България през последните седмици, посланикът на Германия заяви, че върховенството на правото е носещ стълб на Европейския съюз.

 

Планк обаче бе категорична, че най-голям интерес от правова държава имат самите българи. Тя посочи, че според нея съдебната реформа е особено важна и когато тя наистина се случи, това няма да е важно само за влизане в Шенген и еврозоната, а и за укрепване на доверието в правовата държава в България.

 

По отношение на новото ни правителство Ирене Мария Планк коментира, че досега в Германия не са имали ротация, но и германците са преживявали предизвикателствата на трудните коалиции. Тримата партньори в така наречената коалиция „светофар“, които понастоящем сформират правителството, често спорят и невинаги са на едно и също мнение.

 

Според Планк обаче тъкмо това е признак на зрялата демокрация и заради това тя желае много успехи на новото българско правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3856 |15.06.2023 Германският Бундестаг призна македонския език, култура и идентичност . 13| 3230 |14.06.2023 Надя Брайт: Посланик Митрофанова има повече влияние в социалните мрежи от Мария Габриел . 0| 3007 |10.06.2023 Турският посланик: Щедростта и помощта, която България ни оказа след земетресението, е нещо извън всички рамки . 28| 3159 |09.06.2023 Министър Тагарев обсъжда възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ с посланика на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads