Реклама / Ads

0| 2450 |04.05.2022 НОВИНИ

Гешев изпълни заканата си, сезира КС за закриването на спецправосъдието

.
Източник: БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев изпълни заканата си и днес внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила.

Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение на ЗСВ не само не гарантира защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектира негативно и върху наказателния процес поради заложени в него сериозни проблеми и дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства, се посочва в искането.

 

Според прокуратурата предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се разглеждат като посегателство върху самостоятелността на съдебната власт, което нарушава принципа на разделение на властите.

 

Прехвърлянето на дела в Софийския градски съд и окръжните съдилища в страната ще рефлектира върху бързината и ефективността на правораздаването, убедени са от институцията.

 

„Закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури без необходимите гаранции за защита на правата и интересите на гражданите, както и за несменяемостта на магистратите, ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и изпълнението на международните договори, по които България е страна“, се казва в позицията.

 

Според Гешев закриването на специализирането правосъдие без наличие на необходимост и конкретен обществен интерес накърнявало установения в основния закон принцип, че България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2398 |04.05.2022 Съдбата на Гешев става ясна в средата на май . 0| 11657 |04.05.2022 Кандидат за ВСС по примера на Гешев крие в декларациите си имането на жената, с която живее . 0| 3157 |04.05.2022 Йорданова отвърна на Гешев: Негова отговорност е, ако може да се смее при провеждане на конституционна процедура . 0| 2578 |04.05.2022 За Гешев твърденията на Йорданова били „смешни“, а прокуратурата била „работеща институция“
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ