Реклама / Ads
15| 3438 |08.03.2023 НОВИНИ

Гешев: Обичам да съм прокурор, смисълът на професията е да помагаш на колегите си

.
Източник: личен архив
"Обичам да съм прокурор, но най-приятната част от живота ми беше когато бях следовател. Ограниченията от това да си главен прокурор са огромни в личен план, но смисълът на професията е да помагаш на колегите си, да ги защитаваш и в крайна сметка да направиш нещо за системата и страната“.
 

Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на среща със студенти от кръжока по наказателно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, които гостуваха на прокуратурата в Съдебната палата в гр. София. Ръководител на кръжока е проф. Лазар Груев, бивш председател на Върховния касационен съд.

 

В държавата хората мислят, че всичко е наказателна отговорност, че всеки трябва да влезе задължително в затвора. Но не всеки път това е така. Интересът на обществото е - не да храни някого в затвора, а когато има причинена материална щета, тя да бъде възстановена, да има превенция и неотменимост на наказанието, каза Гешев.

 

На срещата присъства и преподавателят в катедрата доц. д-р Николета Кузманова, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

 

Срещата бе по желание на студентите. Проф. Груев уточни, че е била проведена анкета сред тях и мнозинството са пожелали да се срещнат с главния прокурор. Заедно с него при студентите бяха и заместник главните прокурори Даниела Машева и Красимира Филипова.

 

Пред младежите Иван Гешев подчерта, че има други по-ефективни методи, с които може да се постигне много по-голям резултат, отколкото със средствата на наказателната репресия. "Тя трябва да е крайният вариант“, каза главният прокурор.

 

Той посочи още, че диалогът между практикуващите юристи и представителите на академичната общност помага на магистратите да излязат от рутината. "Необходима е по-директна връзка между практиката и науката“, заяви главният прокурор.

 

Иван Гешев и проф. Лазар Груев се обединиха около мнението, че са необходими спешни промени в Наказателния кодекс, но те трябва да бъдат направени внимателно. "Най-много промени в Конституцията са правени в частта за съдебната власт. Особената част на Наказателния кодекс е кърпена, кърпена и има толкова противоречия в размерите на наказанията.

 

С изменения в закона на парче, без промени в Особената част, няма да решим проблемите в наказателното право и процес“, каза главният прокурор.

 

Иван Гешев отговори на множество въпроси на студентите, които се интересуваха както от проблемите в работата на прокурорите, така и от трудностите при разследването, особено при корупцията и киберпрестъпленията. Главният прокурор обясни, че за да се догони нарастващия темп на модернизация на този вид престъпления прокуратурата разчита основно на три механизма – техника, взаимодействие с партньорските служби и постоянно обучение на магистратите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2932 |08.03.2023 Втори дубъл: МС пак одобри механизма за контрол на главния прокурор, на ход са бъдещите депутати . 13| 5160 |08.03.2023 Много обичаме да пазим насилниците си. Тормозът вкъщи е престъпление, не ”семеен въпрос” . 3| 3534 |30.01.2023 Правосъдният министър: В парламента се кълнат, че искат контрол над гл. прокурор, но не го гласуват . 1| 3125 |29.01.2023 Бойко Найденов: Да не се повдига обвинение на главния прокурор, но да има поне кой да го разследва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads