Реклама / Ads
0| 3454 |13.08.2022 НОВИНИ

Гешев повишил без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

.
Валентина Маджарова, Иван Гешев Източник: БГНЕС
Бившите шефове на двете спецпрокуратури са повишени без конкурс, веднага след като бяха преназначени като редови обвинители заради закриването на спецструктурите. 15 бивши спецпрокурори и следователи са командировани скоро след преназначаването.
 

Това е установила проверка на правния портал „Лекс“ в регистъра на командированите на сайта на Висшия съдебен съвет.

 

В последния ден от съществуването на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура – 27 юли, Прокурорската колегия на ВСС премести всички магистрати в други органи на съдебната власт.

 

Така шефка на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура-София. Два дни по-късно – на 29 юли, главният прокурор Иван Гешев със своя заповед я е командировал в Апелативната прокуратура в столицата, считано от 1 август.

 

В АП-София са командировани и Детелина Йотова (от ОП-София), и Ирена Арменова (от СГП).

 

Бившият ръководител на АСП Даниела Попова и колегата й Дочо Дочев бяха преместени в АП-София, но от 29 юли Попова е командирована във Върховната административна прокуратура, а Дочев – във Върховната касационна прокуратура.

 

Десетима бивши спецследователи пък са командировани в Националната следствена служба. Девет от тях са от следствения отдел на СГП – Нели Тодорова (бивш шеф на СО на СП), Виолета Вълчева-Николова, Иван Иванов, Миряна Иванова, Оля Антонова, Преслава Петкова, Ралица Дашева, Силвия Борисова и Славка Баханова. Десетият е Иван Делчев, който беше преместен в следствения отдел на ОП-София, но вече е в НСлС.

 

Тази практика не е от днес или от вчера. Командироването реално е повишение без конкурс в съдебната система, което открай време се критикува като начин магистратите да бъдат държани в зависимост от шефовете, които ги „качват“ така по инстанциите, припомня „Сега“. През годините многократно прокурори, които минават за „послушни“, останаха уж „завинаги“ командировани на по-високо място в кариерата, заобикаляйки закона. Други пък използваха схеми, за да се преместят от провинцията в столицата.

 

От своя страна обаче Висшият съдебен съвет хич не бърза с провеждането на конкурси, заради което на много места в системата свободните места стоят без титуляри с години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19292 |10.08.2022 Окончателно: Интерпол свали червената бюлетина за Цветан Василев. Гешев, как си? (актуализирана) . 0| 7474 |09.08.2022 Прокуратурата - под лупата на МВР. Демерджиев ще следи как работят Гешев и подчинените му . 0| 3806 |08.08.2022 Всички назначения в МИ по времето на предишния кабинет били без конкурс, твърди служебният министър Стоянов . 0| 19787 |04.08.2022 Докато всички се дърлят за политика и газ: Гешев си направи спецпрокуратура в Националното следствие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads