Реклама / Ads
6| 2181 |23.07.2024 НОВИНИ

Главчев отговаря на въпроси: Няма да сменя Калин Стоянов, Радев не може да спре Ненчев за Украйна /видео/

.
Служебният министър-председател Димитър Главчев отговаря на въпроси във Facebook на страницата на Министерския съвет.
 

Главчев започна с коментар за пожарите, обхванали страната ни през последните дни. Той изказа благодарности на пожарникарите ни, както и на колегите им от Турция и Испания. 





Премиерът обясни какви помощи кой ще получи и какъв е механизмът да кандидатстват за тях.

 

По думите му има много спекулации с фургониte и се показват такива, които изобщо все още не са пригодени за живеене. "От 15 броя, само 2-3 са такива, повечето са чисто нови. Някой може да е допуснал грешка. Той ще бъде наказан", обеща той. 

 

На въпрос на гражданка защо украинските бежанци са настанени в хотели, а пострадалите от подари във фургони, Главчев отговори, че не иска да прави подобни съпоставки и напомни, че войната и пожарите са нещо много трагично. Той напомни, че решението за украинските бежанци е взето преди доста време.

 

На въпрос не може ли по-бързо да се действа, например за набавяне на техника за борба с пожарите, Главчев с усмивка заяви, че има закони или те трябва да се спазват или трябва да се даде път на корупцията. 

 

А относно това кой е виновен за пожарите, премиерът отговори: "Най-лесният отговор - климатичните промени". 

 

Според него, може би единствено в Стенето пожарът е предизвикан, но по думите му, това са приказки на местните. "Какъв болен мозък да си, за да го направиш това нещо, съгласете се и с това", каза Главчев. 

 

На въпрос дали се използват пожарите за политически пиар, служебният министър - председател заяви, че всичко предстои да се види. Той напомни как пред камерите нещата се променят. "Жалко ще бъде", добави Главчев. 





Относно това дали той би отстранилминистър Калин Стоянов, Димитър Главчев обясни, че той няма такива намерения и не вижда причина да го прави. "Нямаше повод и преди изборите, няма и сега. Справихме се с организацията на вота, а сега виждам какво прави всеки ден", категоричен бе служебният премиер.

 

За назначаването на Николай Ненчев за временно управляващ посланик в Украйна, Главчев обясни, че не е нужно да има президентски указ за такъв пост.

 

Процедурата е абсолютно спазена, категоричен е той и поясни, че там заради войната няма толкова много желаещи да отидат за посланици. "От две години България няма посланик в Украйна. Обсъждаме кандидатури за постоянен посланик, който вече трябва да бъде назначен от президента Румен Радев".

 

Във връзка с въпрос дали има напрежение между него и държавният глава Румен Радев, Главчев отговори: "Не". 

 

Относно бъдещия български еврокомисар и реалистичен ли е ресорът "Енергетика" за България, служебният премиер обясни, че е много рано. "Септември започва активният политически сезон. Фон дер Лайен я избраха едва на 18 юли". 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2157 |23.07.2024 Киев: Окупаторите причиниха тази нощ щети на критична инфраструктура в Сумска област . 1| 2199 |23.07.2024 Пентагонът: Русия и Китай се стремят все повече да си сътрудничат в Арктическия регион . 0| 2147 |23.07.2024 Няма активни пожари на територията на страната към момента . 4| 3278 |23.07.2024 Иван Анчев: Ненчев беше добър министър, направи максималното да откъсне България от руското влияние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads