Реклама / Ads
11| 2496 |13.05.2024 НОВИНИ

Главчев: Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер не на 10%, а на 11%

.
Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%. Това заяви премиерът Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли, съобщават от пресцентъра на МС.
 

Още утре на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година. Предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства.





Всички представители на изпълнителната власт в НС на НОИ ще гласуват за 11% увеличение, съобщават още от пресцентъра на МС. 

 

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ показват 10%.

 

Настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 година отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент, припомнят от пресцентъра на МС. 

 

По-рано днес служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че на утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание.

 

"В последните няколко дни изтече проектодоклад на Надзорния съвет на НОИ. В този доклад НОИ се опитват да откраднат 100 млн. лева от българските пенсионери, като не направят увеличение от 11%, а от 10%", каза пред журналисти вчера съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2796 |13.05.2024 ЕС обвинява шефовете на „Евровизия“, че със забраната на знамената са подарили подарък на „враговете на Европа" . 12| 8436 |13.05.2024 Как работи руската пропаганда? . 1| 2425 |13.05.2024 Навални получи посмъртно Дрезденската награда за мир . 7| 3799 |13.05.2024 Ген. Мутафчийски: Около 29 000 медицински сестри липсват, разтревожени сме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads