Реклама / Ads
7| 2480 |13.05.2024 НОВИНИ

Служебният социален министър ще предложи 11% увеличение на пенсиите

.
„На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо  някой да ме съветва“, се казва в позиция на служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.
 

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства, посочват от ведомството.





Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента.

 

„Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа  и аз“, категоричен е министър Иванов.

 

"В последните няколко дни изтече проектодоклад на Надзорния съвет на НОИ. В този доклад НОИ се опитват да откраднат 100 млн. лева от българските пенсионери, като не направят увеличение от 11%, а от 10%", каза пред журналисти вчера съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2399 |13.05.2024 Лъчезар Богданов за тавана на хляба: Полупазарната икономика никога не свършва добре . 0| 2418 |13.05.2024 След 4 г. затвор: Китай освобождава журналистка, отразявала овладяването на COVID-19 в Ухан . 0| 2435 |13.05.2024 Данни на жени се разпространяват в чат групи без тяхно знание . 2| 2794 |13.05.2024 Започва специализирана полицейска операция, ще има засилен контрол по пътищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads