Реклама / Ads
18| 2751 |01.06.2024 НОВИНИ

Главчев все пак призна, че има изтичане на реални документи по казуса "Сребреница". А скандал - нямало

.
Димитър Главчев Източник: БГНЕС
"България има изразена позиция по повод Сребреница и тя е "за". Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев, с което призна, че има степен на автентичност в изтеклите документите, в които той настоява България да се въздържи "въздържал се"
 

Служебният премиер Димитър Главчев беше обвинен, че преди гласуването на ключова резолюция в ООН се е опитал да упражни натиск върху постоянната представителка на България там да промени позицията на страната в полза на Сърбия. Според разследващия сайт BIRD.bg това се е случило след лобиране на сръбския президент Александър Вучич пред лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.





Става дума за резолюция, с която 11 юли беше определен за Международен ден за размисъл и отбелязване на геноцида в Сребреница. На тази дата през 1995 г. в босненския град започва избиването на над 8000 местни мъже и момчета босненски мюсюлмани от сили на етническите сърби.

 

Убийството им е признато за геноцид от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и Международния съд на ООН. България също има последователна политика на признаване на тези престъпления като геноцид.

 

България все пак гласува резолюцията на Общото събрание на ООН от 23 май, с която 11 юли бе обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

 

"Скандал няма, някой се опитва да направи скандал. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава през работни документи, част от процеса на взимане на решения", добави той. 

 

"Всеки, който елементарно е запознат как се взима решение знае, че това е процес. Той всъщност завършва, след като бъде изразена позицията с гласуване", посочи Главчев.





По думите му е показателно, че след като е изразена позицията на България от постоянния представител в ООН, не са предприети никакви действия. "Може би някой е очаквал да се предприемат действия и затова има един период на забавяне след взимането на решение на 23-и май и изведнъж на 25-26 май започнаха да се инспирират тези скандали. Много големи щети нанасят скандалите в международен план и е недопустимо използването им по време на предизборна кампания", коментира служебният премиер. 

 

"Той припомни, че основната задача на служебното правителство са честни и прозрачни избори, както и запазване на външнополитическия курс на България. Абсолютно потвърждавам това, което съм казал. Няма да взимам участие в предизборни спектакли, които ще се организират в последната седмица преди изборите", заяви Главчев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4396 |01.06.2024 Падат цените на повечето плодове и зеленчуци . 21| 6604 |01.06.2024 Украйна може да удря цели вътре в Русия с военната помощ от България . 2| 23023 |01.06.2024 Децата са 17.1% от населението в България. 8 от 10 деца с родители без образование живеят в бедност . 11| 2649 |01.06.2024 Днес почитаме жертвите на комунистите в концлагера "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads