Реклама / Ads
0| 5227 |07.03.2022 НОВИНИ

Главният диригент на Болшой театър подава оставка

.
Туган Сохиев Източник: Facebook
Туган Сохиев, главен диригент на престижния Болшой театър, подаде оставка „с незабавно влизане в сила”, след като беше подложен на натиск да изрази мнението си относно руската инвазия в Украйна.
 

„Първо, трябва да кажа най-важното: никога не съм подкрепял и винаги ще бъда против всякакви конфликти под всякаква форма“, пише руският диригент във Фейсбук.

 

Но той подаде оставка, без да заяви позицията си по конфликта, а също така напусна поста си като диригент на Orchester National du Capitole de Toulouse във Франция, където беше притиснат да изясни възгледите си.

 

„Днес съм принуден да направя избор и да избера едно от музикалното си семейство пред другото. От мен се иска да избера една културна традиция пред другата“, заявява той.

 

Той твърди, че решението му се основава на това, че е бил „принуден да се изправи пред невъзможния вариант да избира между своите любими руски и любими френски музиканти".

 

Миналата седмица Мюнхенската филхармония освободи незабавно руския главен диригент Валери Гергиев, след като той не отговори на призивите да осъди инвазията.

Сохиев добави: „Помолен съм да избера една културна традиция пред другата. От мен се иска да избера един изпълнител пред другия. Помолен съм да избера един певец пред другия.

 

„Скоро ще бъда помолен да избирам между Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс, Дебюси".

 

Той добави, че не може да „понесе да бъде свидетел" как колегите му артисти са били „заплашвани, третирани неуважително и са жертви на така наречената „култура на отмяната"".

 

Генералният директор на Болшой Владимир Урин каза пред държавната информационна агенция ТАСС, че е натъжен от решението.

 

„Много съжалявам. Напускането му е сериозен проблем за Болшой театър. Не е ясно как ще се развие ситуацията оттук нататък", коментира той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4271 |03.03.2022 Главният редактор на руската медия Meduza се извини за войната /видео/ . 0| 4146 |01.03.2022 Диригентът Марк Кадин: Путин лъга на преговорите. Думата ”война” я няма в руските медии . 3| 2982 |24.02.2022 Иво Мирчев: Това, че някой харесва Болшой театър, не значи, че трябва да харесва театъра на военните действия на Русия в Украйна . 10| 3128 |22.02.2022 Адв. Величков: Главният ни прокурор е нещо като Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads