Реклама / Ads
2| 2314 |05.09.2024 НОВИНИ

Кой кой е в най-големите промени в правителството на Украйна от началото на войната?

.
Дмитро Кулеба
В ключов момент от войната срещу Русия президентът Володимир Зеленски предприе сериозни промени в правителството си, настоявайки, че „днес“ е необходима „нова енергия“ в правителството.
 

„Тези стъпки са свързани единствено с укрепването на нашата държава в различни сектори - международната политика и дипломацията не правят изключение“, заяви той на 4 септември по време на пресконференция в Киев с ирландския министър-председател Саймън Харис.

 

Докато депутати и политически анализатори, близки до президента, заявиха пред „Kyiv Independent“, че пренареждането е начин да се внесе „нова енергия“ в уморения правителствен апарат, критично настроените към Зеленски твърдят, че става дума по-скоро за желанието на президентската канцелария, ръководена от Андрий Ермак, да консолидира още повече властта си.





Ярослав Железняк, депутат от партията „Голос“, заяви пред „Kyiv Independent“, че „няма значение“ кой ще подаде оставка и кой ще го замени.

 

„Всичко ще си остане по старому. В правителството ще има повече хора, верни на Ермак“, каза той. „Всички те така или иначе са лоялни.“

 

Но Олександър Мережко, депутат и член на партията на Зеленски „Слуга на народа“, отрече, че пренареждането е свързано със затягане на контрола на президентската канцелария върху правителството.

 

„Ситуацията в момента е твърде сериозна и за да се справят с предизвикателствата, правителството и президентът се нуждаят не само от лоялни или по-скоро надеждни хора, но и от професионалисти“, каза той.

 

„Лоялността е само един от критериите, а окончателната дума по тези въпроси (заменките) принадлежи на парламента“, каза Мережко, като имаше предвид факта, че парламентът трябва да гласува за приемането на оставките и назначаването на заместници на министрите. На 4 септември той успешно прие няколко от оставките, докато за други не бяха събрани достатъчно гласове.

 

Междувременно Олексий Хончаренко, депутат от опозиционната партия „Европейска солидарност“, който критикува Зеленски, смята, че реорганизацията не може да доведе до положителни промени, тъй като правителството няма обща стратегия и е „отдел на президентската канцелария“.

 

Опитът за масова смяна на министрите не е съвсем изненадващ - подобни размествания станаха сравнително често срещани в украинската политика, а обявяването на оставките последва седмици на съобщения за възможна смяна на няколко министри.

 

Но моментът на пренареждането повдигна някои вежди, тъй като идва на фона на увеличаването на руските ракетни удари по градове в Украйна през последните седмици, задълбочаването на енергийната криза и влошаването на ситуацията на фронтовата линия в източната част на страната.

 

Късно на 4 септември Давид Арахамия, депутат и ръководител на фракцията на Зеленски „Слуга на народа“ в парламента, обяви списъка с кандидатите за заместници.







Кой отпада и кой влиза?

 

Ето кои са министрите, които напускат, и кой ще ги замени:

 

Дмитрo Кулеба, министър на външните работи. В началото на 4 септември беше потвърдено, че министърът на външните работи Дмитрo Кулеба е подал оставката си, ден след като беше съобщено, че няколко други високопоставени министри са направили същото. Кулеба е в правителството от парламентарните избори през 2019 г., като последно е бил регистриран, първо като вицепремиер, а след това като министър на външните работи - пост, който заемаше в продължение на 4,5 години.

 

Според Арахамия Кулеба ще бъде заменен от своя главен заместник Андрий Сибиха. Сибиха е дипломат от кариерата, който в периода 2016-2019 г. е бил посланик на Украйна в Турция. През 2021 г. той се присъединява към администрацията на Зеленски като заместник на нейния ръководител Ермак, като се фокусира върху международните отношения. През април той се премества в правителството и става заместник на Кулеба.

 

Източник, близък до канцеларията на президента, заяви пред „Kyiv Independent“, че Кулеба „е искал да напусне“.

 

Александър Камишин, министър на стратегическите индустрии. Сред другите министри, които подадоха оставка, е министърът на стратегическите индустрии Александър Камишин, който е на поста от март 2023 г. и е натоварен със задачата да укрепи вътрешното производство на оръжие в Украйна. Парламентът одобри оставката му на 4 септември.

 

„Камишин ще бъде по-близо до президента“, заяви източникът на „Kyiv Independent“.

 

По-късно Арахамия потвърди, че Камишин ще бъде преместен в кабинета на президента, където „ще продължи да работи по въпросите на оръжията и инфраструктурата“.

 

Арахамия заяви, че новият министър на стратегическите индустрии ще бъде Герман Сметанин, който от юни 2023 г. е ръководител на украинския държавен конгломерат за отбранително производство „Укроборонпром“.

 

Денис Малиуска, министър на правосъдието. Министърът на правосъдието Денис Малиуска също подаде оставката си, като благодари на президента. Малиуска беше дългогодишният служител на правителството, един от само двамата министри, които останаха на поста си след парламентарните избори през 2019 г. и първото правителство на Зеленски. Една от запомнящите се негови инициативи беше ходът за приватизация на украинските затвори.

 

Парламентът прие оставката му на 4 септември и аплодира напускащия министър. Камишин и Малиуска са единствените двама министри в оставка, които традиционно се явиха лично в парламента, когато той разглеждаше оставката им.





Според Арахамия Малиуска ще бъде заменена от Олха Стефанишина, настоящ вицепремиер.

 

Ирина Верешчук, вицепремиер и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии. Ирина Верешчук напуска поста, който заема от 2021 г. насам. Тя изигра голяма роля в началото на пълномащабната инвазия през 2022 г., когато провеждаше ежедневни брифинги, обявявайки зелени коридори за евакуация от наскоро окупираните територии, като например град Мариупол.

 

Парламентът не събра достатъчно гласове, за да подкрепи оставката на Верешчук на 4 септември.

 

Подобно на Камишин, Верешчук се премества в канцеларията на президента, където ще бъде заместник-ръководител на службата със същия фокус, който имаше в министерството - окупираните територии.

 

Що се отнася до министерството на Верешчук, според Арахамия то ще бъде реформирано. Работното му наименование е „Министерство на връщането на украинците у дома“.

Олга Стефанишина, заместник министър-председател по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция. Стефанишина е назначена на тази длъжност през юни 2020 г. Нейната оставка беше подкрепена от парламента на Украйна на 4 септември.

 

Според Арахамия Стефанишина ще заема двойна длъжност: тя ще бъде назначена за министър на правосъдието и ще бъде преназначена за заместник министър-председател, отговарящ за европейската интеграция.

 

Стефанишина е заподозряна по наказателно дело, свързано с предишния ѝ престой в министерството на правосъдието. Според делото, образувано през 2014 г., последният министър на правосъдието на бившия президент Виктор Янукович Елена Лукаш и няколко други служители на министерството, сред които и Стефанишина, са обвинени в присвояване на над 2,5 млн. хр (около 60 600 долара) публични средства. Парите са били отпуснати за адаптиране на законодателството на Украйна към това на ЕС.

 

Стефанишина, която по това време оглавява един от отделите на министерството, отрича да е извършила нарушение. Делото е заведено във Висшия антикорупционен съд през 2023 г., който все още не се е произнесъл с решение.





Министър на културата и информационната политика. Министерството е без официален ръководител от повече от година, след като през юли 2023 г. беше уволнен Олександър Ткаченко, а заместник-министърът Ростислав Карандеев стана изпълняващ длъжността министър. Николай Точицки, дипломат от кариерата, ще бъде новият министър на културата и информационната политика.

Според Арахамия „международният опит“ на Точицки ще помогне за „засилване на работата срещу дезинформацията“.

 

Министър на земеделието. От пролетта на 2023 г. министерството на земеделието се управлява от действащия министър Тарас Висоцки. Предишният министър, Николай Сольский, беше уволнен, след като беше обвинен в незаконно присвояване на държавна земя на стойност над 7 млн. долара.

 

Новият министър ще бъде Виталий Ковал, според Арахамия.

 

Ковал е бил губернатор, а след това и ръководител на регионалната военна администрация на Ровненска област в периода 2019-2023 г. Една година той е бил ръководител на Фонда за държавна собственост. Той подаде оставката си на 3 септември.

 

Министър на развитието на общините, териториите и инфраструктурата. Олексий Кулеба ще ръководи временно Министерството на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата - структура, която обединява бившите министерства на регионалното развитие и на инфраструктурата. Според Арахамия по-късно министерството ще бъде разделено на две, като Кулеба ще ръководи това, което ще отговаря за регионите на Украйна.

 

Слуховете за това, че Кулеба ще стане министър, се носят от месеци, след като министър Олександър Кубраков, при когото двете министерства бяха обединени, беше отстранен през май.

 

В момента Кулеба изпълнява длъжността заместник-ръководител на кабинета на президента, където е натоварен с регионалното развитие. Преди да бъде назначен в кабинета на президента през януари 2023 г., Кулеба е бил губернатор на Киевска област в продължение на почти една година.

 

Руслан Стрилец, министър на екологията. Руслан Стрилец е сред най-малко известните министри в Украйна, въпреки че служи на поста си от 2021 г., първо като изпълняващ длъжността министър, а по-късно поема ролята официално. Според Арахамия Стрилец ще бъде заменен от Светлана Гринчук.

 

Хринчук е действащ заместник-министър на енергетиката, под ръководството на настоящия министър Герман Халушченко, който успя да запази поста си при реорганизацията. Гринчук е държавен служител от кариерата, работила е като началник на отдел в министерството на екологията, а по-късно като съветник на финансовия министър и министър-председателя, където според официалните документи задачите ѝ са били свързани с екологията и климата.





Министър на спорта и младежта. Матвий Бидни, който досега изпълняваше длъжността министър, ще бъде официално назначен на този пост. Бидни стана изпълняващ длъжността министър през ноември 2023 г., когато тогавашният министър Вадим Гуцайт подаде оставка, за да се съсредоточи върху другата си роля - президент на Националния олимпийски комитет на Украйна.

 

Бидни е държавен служител от кариерата си от 2016 г., назначен е за заместник-ръководител на министерството през 2020 г. и е преживял няколко правителствени промени.

 

Министър по въпросите на ветераните. Министерството ще бъде ръководено от Наталия Калмикова, която от септември 2023 г. изпълнява длъжността заместник-министър на отбраната. Тя ще замени Олександър Порхун, който изпълняваше функциите на служебен министър от февруари.

 

Преди това Калмикова е работила във „Върни се жив“ - високопоставена неправителствена организация, която набира средства за украинските въоръжени сили. По-късно тя е била ръководител на Фондацията на украинските ветерани.


Премиерът остава на поста си

 

Министър-председателят Денис Шмихал засега ще запази мястото си. Слуховете за предстоящата оставка на Шмихал се разпространяват от месеци.

 

Най-вероятният кандидат за негов заместник беше министърът на икономиката Юлия Свириденко. Според източник, близък до кабинета на президента, засега това не е обсъждано.

 

В крайна сметка администрацията на Зеленски не се е решила да смени Шмихал, тъй като уволнението на премиера би довело до смяна на целия кабинет, което би нарушило Закона за военното положение, казва пред „Kyiv Independent“ политическият анализатор Владимир Фесенко.

 

Те не желаеха да уволнят целия кабинет, защото ако парламентът не одобри освобождаването на целия кабинет, това можеше да предизвика политическа криза, добави той.

 

„Нямаше кавги, някои бяха уморени, други имаха нужда от раздвижване“, каза източникът от канцеларията на президента за реорганизацията.

 

Въпреки това тонът на някои опозиционни депутати варираше от уморено примирение до ярост.





В коментар за „Kyiv Independent“ депутатът Роман Ложински, представител на опозиционната партия „Голос“, заяви, че властта на украинския парламент е била изместена от президентската канцелария, и определи пренареждането като „бъркотия, хаос“.

 

„Сега в страната е създадена вертикала, в която президентската канцелария има значително влияние върху вземането на решения“, каза той. „Това се отразява и на работата на правителството, защото вместо да се отчита пред правителството и да работи в координация с парламента, да се отчита пред парламента, правителството се координира с някой друг.“

 

Крис Йорк, Kyiv Independent. Преводът е на редакцията на ФрогНюз.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2187 |05.09.2024 Съдът потвърди: Зафиров ще регистрира листата на БСП в ЦИК . 2| 2216 |05.09.2024 Прокуратурата протестира отказа да се отнеме колата на Нойзи . 3| 2237 |05.09.2024 ЦИК отказа регистрация на "ДПС - Ново начало" за кметските избори на 20 октомври . 0| 2164 |05.09.2024 Мними пенсионерки измамиха държавата със 109 500 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads