Реклама / Ads
28| 7886 |30.08.2023 НОВИНИ

Главният секретар на МВР подаде оставка

.
Главният секретар на МВР Петър Тодоров е подал оставка. Това обяви самият той пред журналисти. Решението му идва на фона на скандали между изпълнителната власт и президента Румен Радев, който днес официално отказа да подпише указ, с който Тодоров да бъде освободен.
 

Тодоров заяви, че мотивите, с които вътрешният министър Калин Стоянов иска оставката му, нямат никакво основание, а обвиненията му са “грозни”. 

 

“Опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели е недостоен”, допълни още Тодоров.

 

ФрогНюз припомня, че оставката на главният секретар на МВР предизвика остър скандал между правителството на акад. Николай Денков и президента Румен Радев. Държавният глава обвини властимащите в чистка. Вътрешният министър Калин Стоянов внесе мотивите, с които поиска президентът да подпише указ за освобождаването на Тодоров, а според тях заради некомпетентността на главния секретар е довела до смъртта на шестима полицаи. Радев обаче отказа да освободи Тодоров от поста и заяви, че мотивите са политически.

 

"Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.", подчерта Петър Тодоров.

Записът, който визира, беше от партийно събитие на “Продължаваме Промяната”. В него се говореше за чистки в службите и се стигна до огромно напрежение при разговорите за съставяне на кабинет. 

 

Румен Радев също спомена записа, когато стана ясно решението му да откаже да освободи Тодоров от поста.

 

"Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато. При встъпването си в длъжност Калин Стоянов заяви на служителите в МВР, че е един от нас. Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск", допълни още той.


“На всички колеги с униформи искам да кажа – нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. Винаги ще имате приятел в мое лице”, добави Тодоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 5187 |30.08.2023 Радев с официален отказ да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров . 9| 4441 |26.08.2023 Евгений Кънев: Отказът на Радев да освободи главния секретар на МВР е колкото дразнещ, толкова и очакван . 5| 2689 |21.08.2023 Българите в Конституцията на РСМ: Премиерът е готов да подаде оставка, след като се гласува . 14| 3073 |20.08.2023 Петков: Радев не иска да се смени неговият секретар на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads