Реклама / Ads
25| 4558 |02.09.2023 НОВИНИ

Бившият главсек на МВР като латерна по две телевизии: Това е чистка!

.
Като латерна по две телевизии тази сутрин бившият вече главен секретар на МВР Петър Тодоров излезе, за да обясни, че оставката му на поста е следствие от чистка в службите.
 

Тодоров стана повод за високо напрежение между изпълнителната власт и президентството, след като вътрешният министър Калин Стоянов поиска той да бъде отстранен и внесе мотиви в "Дондуков 2", но държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ, с който това да стане. Впоследствие Тодоров напусна поста си сам, а стана ясно, че негов наследник ще е заместникът му - Живко Коцев.

 

"С Калин Стоянов изразихме желание да работим заедно, след като той стана министър. Той заяви, че ще разчита на опита и експертизата ми. Няколко дни по-късно Кирил Петков посети Стоянов в министерството и аз бях извикан. С огромно неудобство ми беше казано, че около поста има напрежение и ме попита дали няма да си подам оставката", разказа пред bTV Петър Тодоров.

 

Пред Нова телевизия той разшири разказа си.

 

Според бившия вече главсек на МВР същият е бил случая с освободените директори на ОДМВР в страната. Те са били извикани на разговор с министъра, където им е казано, че трябва да подадат оставки заради високото напрежение около постовете им. Часове по-късно някои от тях са били повикани повторно в МВР, където им е казано да "забравят за сутрешния разговор".

 

"Междувременно е имало обаждане, за да останат. Това са моите предположения. Това е политически натиск върху този министър. Защо ги върна? Кой взема кадровите решения? Министърът ли? Политическите фактори, които управляват, вземат решенията. Те спазват онзи запис", категоричен беше Тодоров.

 

"Това не е война между служебното и редовното правителство, а целенасочена акция за разграждане и политизиране на системата. Бяха освободени изключително качествени хора. Главният секретар също е част от този план. Цитирам записа от една партийна централа", заяви пред bTV Тодоров.

 

Записът всъщност е от вътрешна среща на ПП, който изтече по време на преговорите за съставяне на правителство. В тези записи се заговори за чистки в службите и даде повод на критиците да заговорят за тяхното овладяване. В момента записът се споменава изключително често по повод кадровите решения в системата.

 

Тодоров определи "опорките на министъра" като "крайно несъстоятелни и грозни" и заяви, че не ги приема. Става дума за мотивите на Стоянов към искането за освобождаването му като главен секретар. Сред тях бяха обвинения в некомпетентност, довели до смъртта на шестима полицаи. Мотивите бяха определени от държавния глава Румен Радев като политически.

 

Криминалната хроника обаче говори друго - знакови лица от ъндърграунда починаха или бяха убити в рамките само на няколко месеца. Един от тях е Ангел Христов - единият от Братя Галеви. Той почина от инфаркт, но все още не е ясно как е влязал на територията на страната.

 

"Ангел Христов беше изцяло обект на ГДБОП, чийто шеф беше Калин Стоянов. Как се е появил в България е въпрос, чийто отговор той трябва да знае в качеството си на шеф на тази служба", заяви Тодоров.

 

Тодоров коментира и информацията, която съобщихме първи във ФрогНюз за смъртта на Петьо Петров - Еврото в Дубай. Според наши източници бившият следовател е починал от инфаркт. МВР изпрати запитвания до Дубай дали на тяхна територия е имало лице с такова име, което да е починало. По думите на Тодоров от ОАЕ са заявили, че към момента няма информация за такова лице.

 

Бившият главсек на МВР коментира и убийството на Алексей Петров, но отказа да даде подробности около разследването. Работи се по всички версии, включително и политически връзки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4406 |01.09.2023 Румен Драганов: Летният туристически сезон минава като по учебник . 4| 4392 |01.09.2023 Живко Коцев да стане новия главсек на МВР, предлага Денков . 5| 4333 |01.09.2023 Антоанета Цонева, ПП-ДБ: Докато има мнозинство, което да приема важните закони, ние сме стабилни . 2| 4332 |31.08.2023 Виталий Кличко: Киев планира да изгради още укрепления, тъй като все още има риск от руска атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads