Реклама / Ads
0| 3059 |03.01.2023 НОВИНИ

Да гледаш ”Гамбитът на кралицата” в Иран. Историята на Сара Хадем

.
“Когато ти се струва, че всички възможности са ти отнети, е изумително как и най-малката пролука може да се превърне във врата към мечтаната свобода” - “Да четеш “Лолита” в Техеран”, Азар Нафизи.
 

Гледали ли сте “Гамбитът на кралицата”? Хитовият сериал на Netflix показа историята на едно момиче в света на гросмайстори, което си проправя път до върховете на шахмата. Сериалът възпали дебата за сексизма в спорта и осезаемото присъствие на мъжете в шаха. 

 

Заради едно иранско момиче обаче “Гамбитът на кралицата” може да получи нов прочит. Точно както “Лолита” на Владимир Набоков получава нов прочит в Иран от Азар Нафизи. Може ли едно иранско момиче свободно да играе шах в родината си и може ли да го прави, без да носи хиджаб? Отговорът е да. Но с риск.

 

Името й е Сара Хадем. Родена е през 1997 г. и е една от младите надежди на шахмата. Има обаче нещастието да бъде родена в Иран - там, където в момента жените режат косите си и протестират по улиците, защото искат да имат човешки права. 

 

Иранските протести продължават вече месеци наред. Избухнаха след смъртта на младата Махса Амини, която бе пребита от моралната полиция в Техеран, а след това почина в затвора. Официално държавата отрича върху Амини да е упражнено насилие. Кадри в социалните мрежи показват друго. 

 

Световното първенство в Катар стана удобна трибуна за различни демонстрации на подкрепа спрямо иранските жени, която бе демонстрирана и от трибуните, и от терена. Сега едно младо момиче го направи по време на Световното първенство по бърз и блиц шах на ФИДЕ миналата седмица в Алмати, Казахстан.

 

Хадем се появи без хиджаб. Заради този свой протест обаче в момента момичето е предупредено да не се връща обратно в Иран. Вместо това Кадем е отпътувала за Испания, предадоха световните информационни агенции. 

 

Според информацията Хадем е започнала да получава поредица от телефонни обаждания, в които е била предупредена да не се прибира. Други пък са я приканвали да го направи с обещанието, че ще "разрешат проблемите й". Заплахи са получили и хора от семейството й. Заради заплахите е било взето решение младата шахматистка да не се връща в родината си, а да отпътува за Испания. 

 

Пълното име на Сара Хадем е Сарасадат Хадемалшарие. Хадем е иранска шахматистка, която притежава титлите международен майстор (IM) и жена гросмайстор (WGM).

Родена е в Техеран.

 

Сара Хадем печели Световното първенство за момичета до 12 години през 2009 г., Азиатското първенство за момичета до 12 г. през 2008 г., Азиатското първенство по блиц за момичета до 16 години през 2012 г. и световното първенство за девойки под 16 години Шампионат по блиц за момичета през 2013 г.

 

През 2014 г. тя завърши на второ място в Световното първенство за девойки.

През 2012, 2014 и 2016 г. тя играе за отбора на Иран на женските шахматни олимпиади, но през януари 2020 г. се оттегли от националния отбор. Връща се през месец май.

Хадем печели шампионата на Иран за жени през 2015 г.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3291 |16.05.2022 Легендата Любо Ганев: Каквото дава държавата - целуваш ръка и гледаш напред . 0| 3181 |12.05.2022 „По-добре да умреш от експлозия, отколкото да гледаш как дете умира от глад“: Жена разказва за живота по време на война . 7| 5468 |13.01.2021 Илиан Василев: Патетично е да гледаш ГЕРБ да обявява практиката за гласуване по пощата за ”рискова” . 10| 4994 |10.12.2019 М. Константинов: Бунак си, ако гледаш порно от компютър, който се следи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads