Реклама / Ads
3| 10331 |12.10.2023 НОВИНИ

Година след взривовете по "Северен поток", светът гледа към нов потенциален газов саботаж в Европа

.
Тръбопроводът, по който се пренася природен газ между Финландия и Естония, е в центъра на международно разследване за потенциален саботаж, което поражда нови опасения за сигурността на европейската енергийна инфраструктура година след като експлозии спряха жизненоважния газопровод "Северен поток 1".
 

Gasgrid, финландският газопреносен оператор, съобщи в неделя, че временно е спрял 95-километровия газопровод Балтиконектор, минаващ под Балтийско море, поради съмнения за теч. Ще са необходими поне пет месеца, преди тръбопроводът да бъде отворен отново, заяви Gasgrid в сряда.


Финландският президент Саули Нийнистьо заяви, че изтичането на газ, както и повредата на подводен комуникационен кабел, вероятно са "причинени от външна дейност". Опасенията, че то може да е резултат от атака, допринесоха за повишаване на европейските цени на едро на газа с повече от 20% тази седмица.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в сряда, че е важно да се установи естеството на щетите и как са се случили.


"Ако се докаже, че става дума за умишлена атака срещу критичната инфраструктура на НАТО, това, разбира се, ще бъде сериозно, но също така ще бъде посрещнато с единен и решителен отговор от страна на НАТО", заяви Столтенберг пред репортери на среща на върха в Брюксел.

 

Балтийският конектор е част от по-широка мрежа, която пренася газ от Литва през Латвия, Естония и Финландия. От април насам Финландия също използва газопровода, за да изпраща газ обратно към Естония в зависимост от търсенето, като се снабдява с гориво от нов терминал за втечнен природен газ (LNG) от финландската страна на газопровода.

 

Като свързващ газопровод Балтиконектор не внася газ в Европа, нито пренася много. С капацитет от 2,6 млрд. куб. м годишно той представлява само малка част от общо 415 млрд. куб. м газ, доставени в Европейския съюз и Обединеното кралство през миналата година - по-точно 0,63%.


Финландия и Естония също не са особено зависими от природния газ за своите енергийни нужди, твърдят анализатори пред CNN. Нещо повече, Финландия все още може да се снабдява с газ чрез своя терминал за втечнен природен газ, а Естония все още е свързана с европейската газова мрежа чрез Литва.


Така че защо е важно спирането на газопровода?


Джак Шарпълс, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, има теза.


Инцидентът "не е толкова свързан с прекъсването на европейските доставки на газ, колкото с повдигането на по-сериозни въпроси за безопасността и сигурността на морската инфраструктура, а не само на газопроводите", казва той пред CNN, като добавя, че по дъното на Балтийско море минават и електрически и комуникационни кабели.

 

Аларма


Gasgrid и естонският ѝ партньор Elering "забелязаха необичаен спад на налягането в морския газопровод Балтиконектор" в неделя сутринта, съобщиха от Gasgrid във вторник.


"Има основания да се подозира, че причината за инцидента е повреда на морския газопровод", се казва в изявление на компанията.

 

Норвежкият сеизмологичен изследователски център NORSAR съобщи във вторник, че е "открил вероятна експлозия по финландското крайбрежие на Балтийско море" в близост до повредения газопровод и кабел за данни в ранните часове на неделната сутрин.

 

Финландските власти са започнали наказателно разследване на евентуален саботаж на Балтийския конектор, а Естония е започнала наказателно разследване на неизправността на комуникационния кабел, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас пред репортери във вторник.

 

Властите, както и търговците на енергия, са разбираемо притеснени. Преди малко повече от година поредица от експлозии разтърсиха газопровода "Северен поток 1" - някога основната артерия за доставка на руски газ за Европа през Германия - и "Северен поток 2". Широко разпространено е мнението, че взривовете са резултат от саботаж. Все още не е ясно кой стои зад атаките.

 

Симоне Талиапиетра, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Bruegel, нарече неделния инцидент "много важна аларма" за ЕС.

 

"Европа не може да си позволи саботаж на своите тръбопроводи и инфраструктура за втечнен природен газ", каза той пред CNN. "Ако подобни действия се случат на международни тръбопроводи, по които се доставя газ за Европа от Норвегия или Алжир, това ще има значителни последици за европейския газов пазар, европейските цени на газа и следователно за икономиката."


Нервен пазар

 

В условията на свит глобален пазар на газ дори сравнително малки сътресения могат да доведат до изнервяне на инвеститорите и до повишаване на цените.

 

Цените на фючърсите за европейския бенчмарк за газ скочиха с 15% в понеделник след съобщението на Gasgrid, че е затворила Балтийския конектор.

 

През тази седмица цените се повишиха с повече от 20%, тъй като новината за затварянето на газопровода съвпадна със съобщението на американския производител на газ Chevron (CVX), че някои от австралийските му работници планират да стачкуват този месец.

 

Ескалиращият конфликт в Израел, предизвикан от смъртоносното нападение на бойци на Хамас срещу израелски цивилни граждани в събота, също породи опасения за световните доставки на газ. В понеделник, позовавайки се на опасения за сигурността, Chevron заяви, че е спрял работа в находище на природен газ край бреговете на Израел - обект, който осигурява 70% от енергийните нужди на страната за производство на електроенергия.

 

"Европейският пазар на газ остава много свит и всяка новина оказва влияние", каза Шарпълс от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

 


 

Публикация на Ана Кубан в CNN. Преводът е на Илияна Маринкова, ФрогНюз. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3852 |12.10.2023 Шолц: Ще забраним дейности на ”Хамас” в Германия . 0| 3137 |12.10.2023 Байдън: Нападението на Хамас е най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста . 14| 3828 |12.10.2023 Лойд Остин: Не съм виждал НАТО по-силна и единна . 17| 9034 |12.10.2023 Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads