Реклама / Ads
0| 5463 |07.03.2022 НОВИНИ

Google, Apple, Netflix… Кои гиганти дръпнаха шалтера на Русия и какво значи това

.
Войната между Русия и Украйна раздели светът на две. Западът осъжда масово инвазията на Москва и санкциите не закъсняха. Заявката и на САЩ, и на Великобритания и на Европа бе, че шалтерът на технологичното развитие на Русия ще бъде дръпнат. И този процес вече започна.
 

Технологични гиганти, социални мрежи, стриъйминг платформи и създатели на видеоигри изтеглят бизнесите си от Русия. Досега шалтера са дръпнали имена като Microsoft, Google, Netflix, PayPal и други. VISA и MasterCard спряха операциите си на територията на Русия, което на практика означава, че банковите карти, издадени от руски банки, няма да работят в руски магазини и банкомати. 

 

Microsoft 

 

Компанията на Бил Гейтс Microsoft обяви в петък, че спира всички продажби на своите продукти и услуги в Русия заради това, което определи като "неоправдано, непровокирано и незаконно нахлуване" на страната в Украйна. Софтуерният гигант също така обеща да помогне за защитата на Украйна срещу руските кибератаки. По-рано Microsoft заяви, че спира да показва съдържание от държавните медии RT и "Спутник" и ще понижи рейтинга на резултатите от търсенето им в Bing - търсачката на Microsoft. Освен това спира и всички рекламни сделки с тях.

 

PayPal

 

Компанията за онлайн плащания PayPal спря услугите си в Русия в събота. Малко по-рано пък взе решение да спре да регистрира нови потребители в Русия. 

 

EA и Activision Blizzard

 

EA и Activision Blizzard обявиха, че няма да продават повече от своите игри и съдържание в Русия. За Electronic Arts (EA), която притежава франчайза на FIFA, това включва игри, допълнително съдържание и пакети с виртуални валути, които вече няма да бъдат налични и в Беларус.

 

Apple

 

Apple постави на пауза всички продажби на своите продукти в Русия, ограничи руския достъп до цифрови услуги, включително Apple Pay, и блокира RT News и "Спутник" в магазина си за приложения извън Русия. В Украйна компанията също така деактивира функциите за трафик и инциденти на живо в Apple Maps заради опасенията, че Русия може да се насочи към конкретни места, използвайки тези инструменти.

 

Google

 

Google забрани на руски държавни медии да пускат реклами на своите платформи, блокира мобилни приложения, свързани с медиите RT и "Спутник", премахна от магазина си издателите от Google News и забрани YouTube каналите им в цяла Европа.

 

Facebook и Instagram

 

Meta (компанията, която стои зад Facebook и Instagram) обяви в понеделник, че акаунтите на RT и "Спутник" вече няма да бъдат достъпни в рамките на Европейския съюз. В петък руският национален телекомуникационен регулатор отвърна на удара, като блокира достъпа до Facebook в страната и определи действията на компанията на Марк Зукърбърг като "дискриминация" срещу руските държавни медии.

 

Twitter

 

Действия срещу RT и "Спутник" предприе и Twitter, който изтри акаунтите на медиите в Европа,  в съответствие със забраната на ЕС за подкрепяните от Кремъл новинарски издания, която влезе в сила в сряда. Тези два акаунта в Twitter вече са недостъпни в 27-те държави-членки на блока.

 

TikTok

 

Подобно на Facebook, Instagram и Twitter, TikTok също блокира достъпа до RT и "Спутник" в ЕС.

 

Snapchat

 

Snapchat спря всякаква реклама в Русия, Беларус и Украйна и казва, че вече не приема приходи от руски държавни предприятия. Компанията също така обеща 15 милиона долара хуманитарна помощ за Украйна.

 

Booking и Airbnb

 

Онлайн туристическият агент Booking и фирмата за наемане на жилища Airbnb спряха операциите си в Русия. Освен това Airbnb се отказва от таксите за гости и домакини за всички резервации в Украйна, а хиляди хора, които не планират да посетят, използват платформата, за да изпращат пари в Украйна като наемат жилища. Според икономически сайтове през Airbnb в Украйна са влезли над 2 млн. евро.

 

Над 11 хил. души пък предлагат безплатен подслон на бежанци от Украйна. 

 

Netflix 


Netflix - една от най-големите стрийминг платформи в света, спря услугата си в Русия. Според Variety компанията е поставила на пауза всички бъдещи руски проекти. Спрени за неопределен период от време са и четири оригинални продукции. 


Spotify

 

Гигантът за аудио стрийминг Spotify затвори своя офис в Русия за неопределен период от време и премахна цялото съдържание от руските държавни медии RT и "Спутник".

 

Nokia

 

Финландският производител на мрежово оборудване Nokia заяви във вторник, че ще спре доставките за Русия, за да спази санкциите, наложени на страната.  Nokia обикновено доставя MTS, Vimpelcom, Megafon и Tele2 в Русия.

 

Ericsson

 

Шведският телекомуникационен гигант Ericsson също реши да спре всички доставки до клиенти в Русия временно заради ситуацията в Украйна. 

Спирането на продажбите в рамките на една държава е едно. Прекратяването на достъпа до важни интернет услуги е съвсем различно нещо. Особено в 21 век. Особено в ерата на технологиите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3762 |07.03.2022 Костадин Костадинов е получил забрана да влиза в Украйна . 0| 3314 |07.03.2022 Държавата тегли нов дълг от половин милиард . 0| 3031 |07.03.2022 Военното ни министерство съдейства с безплатен транспорт на украински бежанци . 0| 22002 |07.03.2022 Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads