Реклама / Ads
1| 4292 |29.10.2015 НОВИНИ

Горанов дава задна за парите на съдебната власт

.
Владислав Горанов е размислил
Владислав Горанов дава задна за парите на съдебната власт. Той обещал пред представителите на Висшия съдебен съвет, че ще преосмисли финансовите параметри на бюджета за съдебната власт за 2016 г.
 

Това обяви представляващият ВСС, Соня Найденова, на брифинг след среща по темата с финансист номер 1, съобщи Нюз. бг.

 

На утрешното правителствено заседание предложението на Горанов щяло да е в различни параметри от това, което било представено в понеделник.

 

"Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения, гарантирана в чл. 218, ал. 2 от Закона за съдебната власт, е неприемлива", заяви Найденова.

 

С удовлетворение тя изтъкна, че финансовият министър е възприел тезата на ВСС. Горанов заявил, че е доста спорно от гледна точка на съответствие на неговото предложение с Конституцията, както и че няма да доведе до конкретни финансови облекчения върху общия бюджет на държавата, стана ясно от думите на Найденова.

Затова той се отказал от предложението за изменение на чл. 218, ал. 2. от ЗСВ и обещал, че в този вид законопроектът няма да бъде внесен на утрешното заседание на МС.

 

По отношение на другата част от проектобюджета за съдебната власт, кадровиците били категорични, че техният вариант на бюджет 2016 за съдебната власт е формиран на базата на политики за управление и този финансов ресурс е необходим за нормалната издръжка на съдилищата и прокуратурите.

ВСС се е обосновал с редица предприети мерки - реформа на съдебната карта, проследяване от ефективността от работата и натовареността на военните съдилища и прокуратури, откриване дебата относно оценка ефективността на специализираните съдилища и прокуратури, продължаване работата върху нормата натовареност на съдиите и редица други дейности.

 

Финансовият министър припознава тези наши действия като стратегически реформи, целящи подобряване ефективността на работата на съдебната система, подчерта Соня Найденова.

 

По думите ѝ, срещата била с много задълбочени обсъждания. Успяхме да убедим министъра на финансите, че съдебната власт, в лицето на ВСС, е започнала да се движи в посока на реформи, които водят до подобряване ефективността на работата.

 

По време на разговора двете страни не са говорили за конкретни цифри. ВСС обаче настоява да получи средствата, които е разписал в своя проектобюджет за следващата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4139 |29.10.2015 Бизнес, синдикати и Горанов се сдърпаха за минималната заплата през 2016 . 8| 5590 |29.10.2015 Божилов за Фрог: Даваме над 10 млн. на адвокати да ни бранят във Вашингтон за КТБ . 49| 5969 |29.10.2015 Д-р Михайлов: Борисов работи като квазимонарх, раздава роли и блага . 1| 4084 |28.10.2015 Комисията „Сидеров” заседава при закрити врата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads