Реклама / Ads
5| 4385 |17.02.2016 НОВИНИ

Горанов в общия хор: Искаме да разсеем съмненията за задкулисие

.
Владислав Горанов
Спирането на обществените поръчки от правителството не е самоцелно, искаме да разсеем всички съмнение за нещо задкулисно, каза министърът на финансите Владислав Горанов, предаде Фокус. Във връзка със спираните обществени поръчки и кой ще отговаря за преценката кои ще се спират, Горанов обясни, че това се преценява от премиера и правителството, като отговорни за цялостното управление на бюджета и държавната собственост.
 
На въпрос за каква сума спрени обществени поръчки става въпрос, Горанов коментира, че в случая за обществените поръчки за магистрала „Хемус”, за личните документи и за Югозападното предприятие, става дума са средства, които не винаги са с източник българския бюджет, като в случая с Югозападното предприятие, където става въпрос за ресурси на държавното предприятие, но това са обществени ресурси. "Не говорим за европейски ресурси", поясни той.

"По отношение на Варна има няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града и проект, свързан с курортен комплекс „Златни пясъци”. Това са поръчки, за които се преценява по целесъобразност, че поради големия обем, трябва да бъдат организирани на ново", коментира той.

"Големият обществен интерес и съмненията, че когато се говори за големи обществени поръчки нещата не са организирани достатъчно прозрачно, ни карат да ги организираме под медийно наблюдение с още по-голяма публичност и прозрачност, за да отпаднат всички съмнения, че има нещо", добави финансовият министър. На въпрос защо сега правителството предприема тази стъпка, Горанов заяви, че е по-добре късно, отколкото никога.

Той обясни, че разпореждането е поръчките да се преразгледат и спрат веднага, а след като влезе в сила прекратяването може да се стартират наново.

"Очакванията за спиране на обществените поръчки не трябва да са самоцелни, говорим за подобряване на прозрачността, тъй като се изказаха съмнения, относно начина, по който са възлагани тези поръчки, за да няма никакви съмнения - се прекратяват. Прегледахме най-големите обществени поръчки, като реакция от засиления интерес и коментари за политически цели на най-големите поръчки", заяви той.

"Не е самоцелно спирането на тези поръчки. Искаме да разсеем всякакви съмнения, че има нещо скрито покрито или задкулисие, което се случва при големи обществени поръчки", посочи Владислав Горанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4622 |15.02.2016 Горанов поиска разсекретяване на доклада за КТБ . 4| 4115 |06.02.2016 Протестиращи от Стрелча: Евстатиев не е болен, ще искаме международна експертиза . 16| 4500 |01.02.2016 Плевнелиев: Искаме повече бразилски инвестиции . 14| 4946 |21.01.2016 Чобанов скръцна на Бъчварова и министрите от РБ, почти похвали Горанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads